ciagi
jasiu: trzy cyfry tworza ciag arytmetyczny suma tych cyfr wynosi 35 jezeli od pierwszej cyfry
odejmiemy 2 od drugiej 3 od trzeciej 9. znajdz te cyfry
tylko nie wiem czy zadanie dobrze sformulowane bo z pamieci
22 cze 15:23
5-latek: Zle .
22 cze 15:53
jasiu: to jak mniej wiecej powinno byc bo zapomnialem zadania
22 cze 21:32
krystek: brak dokończenie , może miało być −" to po odjęciu tworzą ciąg geometr'?
22 cze 22:15
PW: Litości! Cyfry nie mogą tworzyć ciągu arytmetycznego. Miałeś na myśli liczby jednocyfrowe?
23 cze 00:46
Jolanta: Próbowałam rozwiązać ale nie wychodzi .Jeżeli zmienimy treść to da się rozwiązać
35 suma trzech wyrazow ciągu geometrycznego
a
1+a
2+a−3=35
b
1,b
2,b
3 ciąg arytmetyczny
b
1=a
1−2
b
2=a
2−3
b
3=a
3−9
Wykorzystuje wzór na środkowy wyraz w ciągu arytmetycznym
b
2=U{b
1+b
3}{2
2a
2−6=a
1+a
3−11
2a
2+5=a
1+a
3. a
1+a
2+a
3=35 a
1+a
3=35−a
2
2a
2+5=35−a
2
3a
2=30
a
2=10
Wykorzystuje wzór na środkowy wyraz w ciągu geometrycznym
a
22=a
1*a
3. a
1+a
3=25. a
3=25−a
1
10
2=a
1(25−a
1)
100=25a
1−a
12
a
12−25a
1+100=0
Δ=625−400=225
a
3=25−5=20
5,10,20 q=2
3,7,11. r=4
a
3=25−20=5
18,7,−4. r=−11
W treści pewnie było czy ciąg jest rosnący czymalejacy
18 lis 21:08
fiskus:
taka nocna zabawa

ciąg geom.: a + aq + ag
2 = 35 a(1 + q + q
2) = 35 (1)
ciąg arytm.: a−2, aq−3, aq
2−9: a−2 + aq
2−9 = 2aq−6 (z własności ciągu arytm.)
a(1 − 2q + q
2) = 5 (2)
| a(1 + q + q2) | |
Dzielę równania (1) i (2) stronami: |
| = 7 |
| a(1 − 2q + q2) | |
| 5 | |
stąd 7 − 14q + 7q2 = 1 + q + g2 ⇒ 6q2 − 15q + 6 = 0/:6 ⇒ q2 − |
| q = −1 |
| 2 | |
| 5 | | 25 | | 25 | | 5 | | 9 | |
q2 − |
| q + |
| = −1 + |
| ⇒ (q − |
| )2 = |
| (bez Δ) |
| 2 | | 16 | | 16 | | 4 | | 16 | |
| 5 | | 3 | | 5 | | 3 | | 1 | |
q − |
| = − |
| lub q − |
| = |
| ⇒ q = |
| lub q = 2 |
| 4 | | 4 | | 4 | | 4 | | 2 | |
| 5 | |
(2) dla q = 0,5: a = |
| = 20, aq = 10, aq2 = 5 |
| 1 − 1 + 0,25 | |
| 5 | |
dla q = 2: a = |
| = 5, aq = 10, aq2 = 20 |
| 1 − 4 + 4 | |
19 lis 01:02
fiskus:
taka poranna zabawa

ciąg arytm. (a
n): a
1 = a−r, a
2 = a, a
3 = a+r
ciąg geom. (b
n): b
1 = a−r+2, b
2 = a+3, b
3 = a+r+9 i a−r+2 + a+3 + a+r+9 = 35 ⇒ a = 7
b
1 * b
3 = b
22 ⇒ (9−r)(16+r) = 10
2 ⇒ r
2 + 7r − 44 = 0 ⇒ (r − 4)(r + 11) = 0
dla r = 4 i a = 7: b
1 = 9 − 4 = 5, b
2 = 10, b
3 = 16 + 4 = 20,
dla r = −11 i a = 7: b
1 = 9 + 11 = 20, b
2 = 10, b
3 = 16 − 11 = 5
19 lis 07:45