ile liczb należy do przedziału
kamczatka: ile liczb należy do przedziału
<24,50>
Dość proste zadanie ale chciałem spytać o sposób rozwiązania nawias jest zamknięty więc liczby
24 i 50 należą do przedziału. I mój sposób taki jest że od 50−24=26+1=27 liczb należy do
przedziału. Jest na to jakiś inny sposób zamiast dodawania tej 1 później ?
22 cze 14:24
AS: Nieskończenie wiele.
22 cze 14:43
kamczatka: czemu ? przecież od 24 do 50 jest włącznie 27 liczb
22 cze 14:47
ICSP: a 24,5 ?
22 cze 14:55
kamczatka: chodzi o liczby całkowite.
22 cze 15:01
kamczatka: ?
22 cze 15:11
ICSP: a1 = 24
an = 50
r = 1
an = a1 + (n−1)r
50 = 24 + n−1
n = 50 − 24 + 1 = 26 + 1 = 27
22 cze 15:20
AS: A gdzie to napisane?
22 cze 15:21