matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz mase NaCl
bartek:
oblicz masę NaCl potrzebna do rozpuszczenia w 100g wody w celu przygotowania roztworu o sterzeniu 2% mas
22 cze 13:25
Nienor:
m
roztworu
=100+x x − masa NaCl
x
*100%=2%
100+x
x
=0,02
100+x
x=2+0,02x 0,98x=2 x=2,0408[g]
22 cze 15:08