Dla jakich wartości parametru p
nowy: Dla jakich wartości parametru p nierówność (1+p)x
2+3x−p+2≥0 ma tylko jedno rozwiązanie?
| | 1 | |
W odpowiedzi do zadania podane jest p= |
| . Moje pytanie, czy to prawidłowa odpowiedz? |
| | 2 | |
−−−−−−−−−−−−
Prosiłbym również o pomoc:
https://matematykaszkolna.pl/forum/207611.html
22 cze 13:10
5-latek: Drugie masz juz wytlumaczone
Do pierwszego zdania .jesli zalozymy ze p≠−1( to kiedy tak zapisana niewrownosc ma jedno
rozwizanie ?. wtedy gdy delta =0 to policz to i zobaczysz czy p=1/2
22 cze 13:45
nowy: policzyłem, nie pytałbym się, gdybym nie miał wątpliwości, jeżeli możesz to policzyć i
powiedzieć czy odpowiedz jest prawidłowa, czy nie.
a co do drugiego to prosiłem o odpowiedz, bo nie jestem pewien, czyli nie do końca
wytłumaczone, jeżeli jesteś w stanie podać mi końcową odpowiedz to będe wdzięczny
22 cze 13:54
ZKS:
| | 1 | |
Odpowiedź jest prawidłowa p = |
| . |
| | 2 | |
22 cze 15:31
5-latek: jednak sie nie zmobilizowal i nie przedstawil swoich obliczen . Prosze pokaznie swoich
obliczen
22 cze 15:56
nowy: | | 1 | |
tak, z delty wychodzi p= |
| , ale dla warunków zadania trzeba chyba przyjąć, że a<0, wtedy |
| | 2 | |
1+p<0
p<−1
mamy układ
p<−1
czy nie będzie to zbiór pusty?
22 cze 15:57
ZKS:
Chodzi o autora tego tematu czy o mnie?
22 cze 15:57
ZKS:
Będzie to zbiór pusty zapomniałem o części wspólnej z warunkiem a < 0.
22 cze 15:58
nowy: dobra, tak myslałem, w podręczniku jest podana błędna odpowiedz
dzięki
22 cze 16:03
5-latek: ZKS oczywiscie ze chodzi o autora

. Oczywiscie tez o niczym nie zapomniales W podreczniku
jest odpowiedz prawidlowa p=1/2
napisalem CI ze p≠−1 bo dla p=−1 dostaniesz funkcje liniowa. sprawdz sobie .
W zadniu nie masz napisane ze a <0 czyli 1+p<0

.
22 cze 16:21
ZKS:
Jest napisane w zadaniu tylko nie dosłownie. Skoro nierówność
(1+p)x2 + 3x − p + 2 ≥ 0 ma mieć tylko jedno rozwiązanie to a < 0 oraz Δ = 0 wtedy
tylko jest możliwość otrzymania jednego rozwiązania.
22 cze 16:26
PW: | | 1 | |
Dla p= |
| mamy nierówność |
| | 2 | |
x
2+2x+1≥0
(x+1)
2≥0
Normalną rzeczą jest sprawdzenie odpowiedzi. Oczywiście nierówność jest prawdziwa dla
wszystkich x.
| | 1 | |
Może w poleceniu miało być ≤ 0 − wtedy rzeczywiście dla p= |
| rozwiązaniem jest zbiór |
| | 2 | |
złożony z jednej liczby x=−1.
22 cze 18:16
nowy:

treść zadania z podręcznika pod adresem −>
http://pics.tinypic.pl/i/00405/jb42nm4bdhs1.jpg
Dla jakich wartości parametru p nierówność (1+p)x
2+3x−p+2≥0 ma tylko jedno rozwiązanie?
Ma być tylko jedno rozwiązanie Δ=0, a ramiona paraboli muszą być skierowane w dół (a<0) czyli
mamy sytuację jak na rysunku. Wtedy parabola ma tylko jedno rozwiązanie.
| | 1 | |
Jeżeli a<0 to dla tej nierówności 1+p<0 a więc p<−1 co powoduje, że dla p= |
| to zbiór |
| | 2 | |
| | 1 | |
pusty. W odpowiedzi do tego zadania jest, że p= |
| , albo autorzy nie wzieli pod uwagę |
| | 2 | |
drugiego warunku,albo ja źle rozumuje. Najlepiej jakby janek mógł to definitywnie wyjaśnić
22 cze 20:22
Aga1.: | | b | |
Zbiorem rozwiązań nierówności ax2+bx+c≥0 jest zbiór {− |
| } |
| | 2a | |
jeśli
a<0 i Δ=0.
23 cze 11:10