Całka
Patrycja: Czy ktoś pomoże policzyc calke
∫ x
3/1−x
3.
Bardzo prosze o pomoc bo mecze sie z ta calka juz ponad godzine...., i bardziej mnie
interesuje rozwiązanie a nie wynik.
Z góry dziekuje
22 cze 12:45
AS: Błędny zapis funkcji podcałkowej
22 cze 12:49
Patrycja: dlaczego błędny?
22 cze 12:50
ICSP: stopień licznika = stopniowi mianownika więc będziemy wyciągać(bądź dzielić, zależy od metody
któą znasz)
| | x3 | | x3 | | x3 − 1 | |
∫ |
| dx )domyślam się ze pod dx) = − ∫ |
| dx = −∫ |
| dx − |
| | 1−x3 | | x3−1 | | x3 −1 | |
| | x3 − 1 | |
I1 = −∫ |
| dx = −∫dx = −x + C |
| | x3−1 | |
| | 1 | |
I2 = −∫ |
| dx // x3 − 1 = (x−1)(x2 + x + 1) |
| | x3−1 | |
| 1 | | A | | Bx + C | |
| = |
| + |
| |
| x3−1 | | x−1 | | x2 + x + 1 | |
PO wymnożeniu wyliczysz A, B , C .
Dalej to już będą proste całki
22 cze 12:52
Patrycja: dotąd mam tylko w odp jest ze wynik jest z arctg a ja go nigdzie nie moge dostac...........
22 cze 12:55
ICSP: no to jaki CI wyszły te współczynniki A,B,C
22 cze 12:57
Patrycja: A=B=1/3 C= 1/3*2=2/3
22 cze 12:59
Patrycja: Ogólnie gdzies pomijam ten arctg bo wychodzi mi stala i ten x i 2 logarytmy brakuje arctg i nie
wiem gdzie robie blad
22 cze 13:03
ICSP: nie możliwe aby wszystkie były dodatnie. Jak wróce za 30 min to napisze Ci rozwiazanie
22 cze 13:04
ICSP: | | Bx + C | |
arctg będzie z całki |
| |
| | x2 + x + 1 | |
22 cze 13:04
Patrycja: napisalam mniej wiecej skladniki bez czynnikow tylko
22 cze 13:05
Patrycja: domyslam sie ze z tej
22 cze 13:06
ICSP:
| 1 | | A | | Bx + C | |
| = |
| + |
| |
| x3−1 | | x−1 | | x2 + x + 1 | |
1 = Ax
2 + Ax + A + Bx
2 + Cx − Bx − C
1 = (A+B)x
2 + (A − B + C)x + A − C
A+B = 0
A−B+C = 0
A − C = 1
−2B + C = 0
−B − C = 1
| | 1 | | 1 | | 2 | |
−3B = 1 ⇒ B = − |
| ⇒ A = |
| ⇒ C = − |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
zatem
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | x + 2 | | 1 | |
∫ |
| dx = |
| ∫ |
| dx − |
| ∫ |
| dx = |
| ln|x−1| |
| | x3−1 | | 3 | | x−1 | | 3 | | x2 + x + 1 | | 3 | |
| | x+2 | |
I3 = ∫ |
| dx // jak zwykle najpierw liczę pochodną z mianownika : (x2 + x + |
| | x2 + x + 1 | |
1)' = 2x + 1
| | x+2 | | 1 | | 2x + 1 | | 1 | | 1 | |
∫ |
| = |
| ∫ |
| dx + |
| ∫ |
| dx = |
| | x2 + x + 1 | | 2 | | x2 + x + 1 | | 2 | | x2 + x + 1 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
|
| ln|x2 + x + 1| + |
| ∫ |
| dx |
| | 2 | | 2 | | x2 + x + 1 | |
| | 1 | | 1 | | | | x | | 1 | |
∫ |
| dx = |
| ∫ |
| = t = |
| , dt = |
| dx = |
| | x2 + a2 | | a | | | | a | | a | |
| | 1 | | dt | | 1 | | 1 | | x | |
= |
| ∫ |
| = |
| arctg(t) = |
| arctg |
| |
| | a | | 1 + t2 | | a | | a | | a | |
czyli :
| | 1 | | 1 | | 2 | |
∫ |
| dx = ∫ |
| dx = |
| |
| | x2 + x + 1 | | | | √3 | |
Teraz wystarczy złozyć to wszystko w całość
22 cze 13:58
Patrycja: dziekuje
22 cze 14:49