Herbata !!!
Decuu: Nie rozumiem tego zadania.
"Mieszanka herbat składa się z 3 części klasy A, 17 części klasy B i 4 części klasy C. Ile dag
klasy B jest w 72 dag tej mieszanki.
Pomocy

! Plissss
22 cze 12:33
Janek191:
3 + 17 + 4 = 24
72 dag : 24 = 3 dag
zatem
17*3 dag = 51 dag
−−−−−−−−−−−−−−−−−
Odp.W 72 dag mieszanki jest 51 dag herbaty klasy B.
==========================================
22 cze 12:42
Decuu: Oooo

Dzięki

Nigdy nie domyśliłabym się żeby tak to zrobić
22 cze 12:46
PW: 3+17+4=24 (24 części składają się na mieszankę).
72 dag : 24 części = 3 dag/część
Można powiedzieć, że w 72 dekagramach mieszanki każda część stanowi 3 dekagramy. Klasa B
stanowi 17 części, a więc 17części • 3 dag/część = 21 dag.
Inaczej można tak:
| 17 | | 17 | |
| •72= |
| •72=17•3=21 |
| 3+17+4 | | 24 | |
22 cze 12:46
Decuu: Dzięki
22 cze 12:49
PW: Błysnąłem w dziedzinie mnożenia. U mnie konsekwentnie 17•3=21 zamiast 51. Pora umierać (albo za
gorąco na takie skomplikowane działania).
22 cze 12:49
Decuu: Pewnie było zbyt za skomplikowane

Taki poziom
24 cze 11:45