wykresy funkcji min i max
Qba2:

Witam, mam pewien problem z narysowaniem wykresów funkcji.
a) f(x)=min(x
2,−x
2)
b) f(x)=min(x,x
2,4)
c) f(x)=max(x,1,−1)
d) f(x)=max(|x|,−x
2)
Podobno należy narysować wszystkie funkcje na jednym wykresie i odrzucić nieprawidłową część,
tylko nie mam pojęcia którą. Próbowałem zrobić przykład c, czy zaznaczona część to będzie
właśnie funkcja max? Proszę o pozostałe przykłady.
22 cze 09:56
wredulus_pospolitus:
min −−− wybierasz z danego odcinka 'najniższą'
max −−− wybierasz z danego odcinka 'najwyższą' (przykład sam narysowałeś)
22 cze 10:46
Qba2: Więc ten przykład jest poprawny? Proszę o sprawdzenie reszty podpunktów.
22 cze 11:21
Qba2:

przykład a
22 cze 11:22
Qba2:

b)
22 cze 11:25
Qba2:

d) (zostaje tylko czerwona część)
22 cze 11:26
Aga1.:

b) Na czerwono zaznaczono co ma pozostać.
min(x, x
2,4)=
x, gdy x∊(−
∞,0)U(1,4)
x
2, gdy x∊<0,1>
4, gdy x≥4
22 cze 20:08
Aga1.: a) zostaje czarna część, bo min.
c) tak byłoby ,gdyby
f(x)=max(x,1,−x)
d)ok.
22 cze 20:12