pomocy
jasiu: Dłuższa przekątna rombu ma długość 15 cm. Wiedząc, że miara kąta rozwartego rombu jest równa
120 stopni. Oblicz długość boku rombu.
21 cze 20:50
irena_1:
Kąt ostry rombu ma miarę 180
0−120
0=60
0.
Wynika stąd, że romb to "sklejone" dwa trójkąty równoboczne.
Bok tego rombu, czyli bok trójkąta to krótsza przekątna.
Połowa dłuższej przekątnej to wysokość trójkąta o boku a (równej bokowi rombu)
a
√3=15
3a=15
√3
a=5
√3cm
21 cze 20:55
Kaja: a− dł. boku rombu
15
2=a
2+a
2−2a
2*cos120
0
225=2a
2−2a
2*(−cos60
0)
225=3a
2
75=a
2
a=5
√3
21 cze 20:56
jasiu: czyli które obliczenie jest dobre te z cos czy to drugie
21 cze 22:32
Kaja: w obu wynik wyszedł taki sam. a masz matematykę rozszerzoną czy podstawową?
21 cze 22:34
Kaja: ja skorzystałam z Tw. cosinusów
21 cze 22:35
Mila:
Obydwa są dobre.
Narysuj romb i przeczytaj uważnie co napisała Irena, co zauważyła.
Sposób Kaji, gdy nie zauważysz, że jest tam Δ jest równoboczny. ( nawet 2)
21 cze 22:37