pomocy
jasiu: Obwód trójkąta prostokątnego wynosi 300 wyznacz dlugość boków trójkąta wiedząc że dlugość boków
tworzą ciąg arytmetyczny
pomocy
21 cze 20:45
wredulus_pospolitus:
skoro tworzą ciąg to:
(x)
2 + (x+r)
2 = (x+2r)
2
znasz pole czyli:
masz układ równań ... rozwiązuj
21 cze 20:46
irena_1:
x+x+r+x+2r=300
3x+3r=300
x+r=100
a=100−r
b=100
c=100+r
(100−r)2+1002=(100+r)2
10000−200r+r2+10000=10000+200r+r2
400r=10000
r=25
a=75
b=100
c=125
21 cze 20:50
irena_1: Wredulusie! To obwód jest dany, nie pole...
21 cze 20:51