Różne zadania. Na pole, na wartości, nierówności, prawdopodobieństwo.
Jan: Witam. Mógłbym prosić o rozwiązanie następujących zadań? Potrzebuję na jutro rano bo będziemy
przerabiać a trzeba mieć zrobione i przyznam się, że nie umiem. Z góry dziękuję bardzo!
1. Obliczyć pole czworokąta o wierzchołkach A=(4,0), B=(3,3), C=(0,2), D=(2,−1).
2. Dla jakich wartości parametru k równanie x2−2(k−2)x−4k=0 ma dwa rozwiązania dodatnie?
3. Rozwiązać nierówność log1/31x+logx3≤2
4. W hurtowni znajduje się pewna ilość pralek. 70% pralek pochodzi z zakładów Z1, 30% z
zakładów Z2. Zakłady Z1 dostarczyły 60% pralek ze znakiem jakości Q, natomiast zakłady Z2
dostarczyły 30% pralek ze znakiem jakości Q. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wylosowana
pralka ma znak jakości Q?
5. Obliczyć kąt między asymptotami hiperboli x216−y29=1
Jeszcze raz bardzo proszę, to bardzo ważne dla mnie i z góry dziękuję!
21 cze 19:40
wredulus_pospolitus:
no to się szybko zabrałeś 'do roboty'
to nie sądzisz że jak ktoś Ci to rozwiąże to i tak wyjdzie przy 'przerabianiu' że tego nie
rozumiesz

21 cze 19:46
Jan: Mea Culpa, tak jak mówisz − wyjdzie, jednakowoż pani profesor jest bardzo rygorystyczna i chce
by nawet jak ktoś nie rozumie to żeby miał zrobione
21 cze 19:50
wredulus_pospolitus:
chwila ... na jakim poziomie edukacji jesteś

zadanie 1)
narysuj układ współrzędnych i zaznacz te punkty A,B,C,D
21 cze 19:54
wredulus_pospolitus:

krok 1
oblicz pole prostokąta (przerywana niebieska linia)
krok 2
oblicz pola trójkątów PROSTOKĄTNYCH (numery 1,2,3,4)
krok 3
oblicz różnicę tych pól ... jest to właśnie pole szukanego czworokąta
21 cze 19:56
wredulus_pospolitus:
Zadanie 2)
równanie kwadratowe będzie miało dwa rozwiązania <=> Δ>0
Δ = (k−2)2 +16k
(k−2)2 +16k > 0 <−−− rozwiąż tą nierówność kwadratową
21 cze 19:57