nierownosci
zadanie: b) (n!)2≥nn; n∊N+
1o spr. dla n=1; L=1; P=1;L≥P
2o zal. ind. dla n=k: (k!)2≥kk
teza ind. dla n=k+1: ((k+1)!)2≥(k+1)k+1
dowod: ((k+1)!)2=(k!)2(k+1)2≥kk(k+1)2
kk(k+1)2≥(k+1)k+1
kk(k+1)2≥(k+1)k(k+1)
kk(k+1)≥(k+1)k
kk k+kk≥(k+1)k czy to wystarczy dla udowodnienia? jezeli nie to
prosze o podpowiedzi.
21 cze 17:56
zadanie: b) (n!)2≥nn
21 cze 17:59
zadanie: jakies sugestie?
21 cze 20:14
wredulus_pospolitus:
jak myślisz 'czy to wystarczy' oczywiście że nie ... gdzie tutaj masz pokazane, że jest to
prawdą

nigdzie
((k+1)!)
2 = (k!)
2*(k+1)
2 ≥ na mocy założenia indukcji mat. ≥ k
k(k+1)
2 =
| | kk | | 1 | |
= |
| *(k+1)k+1 = k*(1− |
| )k−1*(k+1)k+1 |
| | (k+1)k−1 | | k+1 | |
| | 1 | |
i teraz tylko musisz wykazać, że k*(1− |
| )k−1 ≥1 dla k≥1 |
| | k+1 | |
21 cze 20:42
zadanie: dziekuje
21 cze 23:42
asdf: a to jest prawda?
gdzie n−k =1⇒ n = k+1 ⇒ k = n−1
n! = n(n−1)! = n(n−1)(n−2)!= n(n−1)(n−2)(n−3)! =....n(n−1)(n−2)(n−3)(n−4)(n−5)*...*(n−k) =
| | 1 | | 2 | | 3 | | k | |
n*n(1− |
| )*n(1− |
| )*n(1− |
| )*...*n(1 − |
| ) = |
| | n | | n | | n | | n | |
| | 1 | | 2 | | 3 | | n−1 | |
n*nn−1*(1− |
| )*(1− |
| ) * (1− |
| ) ...(1− |
| ) = |
| | n | | n | | n | | n | |
| | i | |
nn * ∑i=1i=n−1(1− |
| ) <− tak? |
| | n | |
22 cze 01:29