chemia
Lila: Na podstawie równań termochemicznych oblicz entalpie reakcji 2SO2+O2→2SO3
S+O2→2SO2 ΔH1=−297kJ
2S+3O2→2SO3 ΔH2=−786kJ
21 cze 15:48
Mateusz:
Pierwsza sprawa zapewne tak jest a nawet musi byc:
1) SO
2(g) →S
(s) + O
2(g)
2) 2S
(s) + 3O
2(g)→2SO
3(g)
Co teraz robie? Tak po "szkolnemu" to zapisuje rownanie 1 i 2 w takim kierunku aby reagenty
ktore wystepuja w równaniu końcowym znajdowały sie po odpowiedniej stronie. Co uczyniłem
powyzej przy okazji poprawiając zapis
idac dalej etapem szkolnym mnoze pierwsze rownanie reakcji i jej entalpie przez 2 w ten sposob
otrzymam po zsumowaniu równan stronami otrzymam w równaniu końcowym jednakowe liczby moli
reagentow SO
2 i SO
3
SO
2(g) →
2S
(s) +
2O
2(g) ΔH
1=−2*ΔH
10
=549kJ
2S
(s) + 3O
2(g)→2SO
3(g) ΔH
20=−786kJ
sumuje odopowiednie rownania reakcji i ich entalpie
2SO
2(g) +
2S(s)+
3O2(g) →
2S(s)
+
2O2(g) + 2SO
3(g)
2SO
2(g) + O
2(g)→2SO
3(g)
ΔH
0=ΔH
1+ ΔH
20=−2ΔH
10 + ΔH
20=594kJ−786kJ=−192kJ
tak wiec tak to wygląda szkolnym sposobem
21 cze 17:00
Nienor: hmm... a nie szkolnym
21 cze 17:53
Mateusz: Nie po "szkolnemu" to zwyczajnie:
−2ΔH
10 +ΔH
20
Kwestia wprawy od razu takie rzeczy widac

i nie trzeba tego rozpisywac az tak bardzo bo jak wiadomo entalpia jest funkcją stanu!
przykładowo mam reakcje tworzenia acetylenu:
CaC
2+2H
2O→C
2H
2+Ca(OH)
2
i mam okreslic efekt cieplny tej reakcji znajac entalpie tworzenia 1 mola CaC
2 ,H
2O,Ca(OH)
2
i
C
2H
2 i oczywiscie moge pisac rownania reakcji i potem je tam dodawac lub odejmowac dojde
dokładnie do tego samego tyle ze dłuzszą drogą

A tak pisałem specjalnie zeby nie zapomniec i czegos nie pominac zeby potem nie było
niedomowien.
21 cze 19:46
Nienor: Aha. Dzięuję.

Myślałam, że to w ogóle jakieś inne podejście wychodzi, czy coś (jak np. ze stopniami
utleniania, które nie tak prosto wyznaczać). To rozumiem
22 cze 12:09
Mateusz:
ii tam przy stopniach utlenienia trzeba sie trzymac ustalonych reguł i gitara

moze troche
trudniej jest przy związkach organicznych ale wszystko da sie zrobic,i nie uczyc sie tych
reguł na pamiec tylko nauczyc sie je stosowac jak to mawiała moja Pani od chemii
22 cze 17:48
Lila:
Bardzo dziękuje Mateusz za to zadanie miałabym jeszcze jedno jakbyś mógł mi pomóc je rozwiazac
bo kompletnie nie wiem jak je zrobic:
Na podstawie energii wiązan uzasadnij dlaczego azot tworzy cząsteczki N2 a fosfor P4
22 cze 20:25
Lila:
Aha i jeszcze do tego by sie przydałą jakaś wskazówka:
W jakim stosunku masowym nalezy zmieszać wapień z koksem aby w piecu wapiennym zapewnić bieg
procesu bez doprowadzania energii
22 cze 20:30
Mateusz:
co do uzasadnienia to taka podpowiedz: wszystkie cząsteczki dążą do najniższego stanu
energetycznego a to oznacza ze podczas tworzenia wiązań powinna wydzielic sie jak najwieksza
energia przypadajaca na jeden atom... i tu nie podałas energii tych wiązań a ja wróżką nie
jestem ani nie mam tak dobrej pamieci zeby je pamietac

ale jak je masz to porownaj sobie
energie przypadające na jeden atom w dwuatomowej(wiazanie potrojne) i czteroatomowej(szesc
wiązań pojedynczych) w czasteczce azotu czyli N
2 i N
4 i ktora wg ciebie jest korzystniejsza
energetycznie?
podobnie z fosforem porownaj dla P
2 i P
4
2) nie mam podanych entalpii
wiec wezme takie ktore są podane w podreczniku Pazdry i dla nich policze:
CaCO
3(s)→CaO
(s) + CO
2(g)
ΔH=182kJ
i podstawowa reakcja w piecu koksowniczym C
(s)+ O
2(g)→CO
2(g)
ΔH=−394kJ
z zapisu rownan reakcji wynika ze ilosc moli C jest rowna powstałej ilosci CO
2a to oznacza ze
aby proces mogł przebiec bez doprowadzenia energii z zewnątrz na 1 mol CaCO
3 powinna
przypadac taka ilosc węgla ktorej spalenie wydzieli energie co najmniej rowną 182kJ wiec:
masa węgla wynosi 0,46 mola*12g=5,5g
m
CaCO3=100g
a wiec szukany stosunek to:
oczywiscie dla podanych entalpii nie wiem jakie ty masz podane w kazdym razie etap postępowania
jest podobny
22 cze 21:07
Lila:
Dziekuje

Mogłbys mi soprawdzic jeszcze jedno zadanie bno obliczyłam sama a nie wiem czy
dobrze je zrobiłam:
mamy podane entalpie tworzenia:
kwas etanowy− −487,1 kJ/mol
CO
2− −393,5 kJ/mol
H
2O w stanie gazowym− −242 kJ/mol
i mam obliczyc entalpie spalania całkowitego kwasu etanowgo wyszło mi −784 kJ/mol
ale nie jestem pewna czy dobrze
25 cze 09:38
Mateusz:
1) sposob to tak jak pisałem najszybszy i najkrotszy skorzystanie ze wzoru i policzenie:
CH
3COOH+ 2O
2→2CO
2 + 2H
2O
ΔH=[2*(−393,5)+2*(−240)]−(−487,1)=−783,9 kJ/mol czyli w przyblizeniu to co tobie
2) sposob w oparciu o prawa termochemii( czyli ten nieco dłuzszy)
2C+ O
2+2H
2→CH
3COOH /*(−1) ΔH
1=−487,1 kJ/mol
C + O
2→CO
2 /*2 ΔH
2=−393,5 kJ/mol
| | 1 | |
H2+ |
| O2→H2O /*2 ΔH3=−242 kJ/mol |
| | 2 | |
dodaje stronami równania reakcji otrzymując dokładnie rownanie spalania całkowitego kwasu
etanowego:
CH
3COOH +
2C + 2O
2 +
2H2 +
O2 →
2C+
O2+
2H2 + 2CO
2 + 2H
2O
i tym samym mam:
ΔH= ΔH
1*(−1)+2*ΔH
2 + 2*ΔH
3= −783,9 kJ/mol
czyli znow sie zgadza
25 cze 10:28