granica funkcji
q: | | √x2 + 1 − 1 | |
granica funkcji |
| dla x → 0 |
| | √x2 + 25 − 5 | |
potrafię zrobić ten przykład dla x →
∞ , jednak z x → 0 nie mam pomysłu.
mógłby ktoś pomóc? dać wskazówkę jak zacząć?
z góry serdeczne dzięki
21 cze 15:37
ICSP: Próbowałeś przemnozyć licznik i mianownik przez (
√x2 + 1 + 1)(
√x2 + 25 + 5)
21 cze 15:51
pigor: ... , np. tak ;
| | (x2+1−1)(√x2+25+5) | |
= limx→0 |
| = |
| | (x2+25−25)(√x2+1+1) | |
| | √x2+25+5 | | 5+5 | | 10 | |
= limx→0 |
| = |
| = |
| = 5. ...  |
| | √x2+1+1 | | 1+1 | | 2 | |
21 cze 15:54
q: tak probowalem
po pomnozeniu przez
√x2 + 1 + 5 otrzymuje:
| √(x2 + 1)(x2 + 25) + 5√x2 + 1 − √x2 + 25 − 5 | |
| |
| x2 | |
| | jakas stala | |
dla x −> ∞ dzielac licznik przez x2 moglbym skorzystac z tego, ze |
| −> 0 i |
| | x2 | |
skorzystac z rachunku granic, a tak to nie wiem co zrobic
21 cze 16:02
q: heh, czyli pomnozyc przez to i to; dla ciebie to proste, zeby zauwazyc, dla mnie juz wyzszy
level

, ale bede sie starac; dzieki
21 cze 16:06