całka
Ania: Witam, mam problem z taką całką :
∫
√2x+x2 dx. Prosiłabym o podpowiedź jak się w ogóle za nią zabrać...
21 cze 14:49
asdf: √x(2+x) = x2*√2+x =
t = x+2
dt = dx
t−2 = x
(t−2)2 = x2
∫(t−2)2√t dt = ∫(t2−2t+4)√t dt = ∫t2*√tdt − 2∫t√tdt + 4∫√tdt = ...
coś takiego chyba.
21 cze 14:53
Ania: Ok, dzięki, już ogarnęłam troszkę innym sposobem
21 cze 15:04
asdf: jakim?
21 cze 15:33
Mila: asdf,źle podpowiedziałeś.
21 cze 15:59
Ania: Zaczęłam to robić podstawieniem Eulera, ale w sumie nie wyszło mi jednak...
A wiecie może jak zrobić takie całki
∫x
2√3−2x
Znów nie wiem jak się za nie zabrać...
21 cze 16:48
Mila:
Mogę pomóc za 2 godziny, teraz wychodzę. Myślałam, że zrobiłaś.
21 cze 17:35
Mila:
∫
√x2+2x dx=∫
√(x+1)2−1dx=
[x+1=t, dx=dt]
| | t2−1 | | t2 | | dt | |
=∫√t2−1dt=∫ |
| dt=∫ |
| dt−∫ |
| dt= |
| | √t2−1 | | √t2−1 | | t2−1 | |
| | t | |
=∫t* |
| dt−ln|t+√t2−1= |
| | √t2−1 | |
| | t | | t | |
[t=u, dt=du, dv= |
| dt,v=∫ |
| dt=√t2−1] |
| | √t2−1 | | √t2−1 | |
=t*
√t2−1−
∫√t2−1}dt−ln|t+
√t2−1|= przenosimy całke na lewą stronę
2
∫√t2−1dt=t*
√t2−1−ln|t+
√t2−1|
| | 1 | | 1 | |
∫√t2−1dt= |
| t*√t2−1− |
| ln|t+√t2−1|= |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
= |
| (x+1)√x2+2x− |
| ln|x+1+p{x2+2x|+C |
| | 2 | | 2 | |
21 cze 19:26
Mila:
[
√x=t, x=t
2, dx=2tdt]
| | 2t | | 2t+2−2 | | t+1 | |
=∫ |
| dt=∫ |
| dt=2∫ |
| −2∫U{dt}t+1}dt= |
| | 1+t | | t+1 | | t+1 | |
=2t−2ln|t+1|= 2
√x−2ln|
√x+1}+C
21 cze 19:34
Mila:
ma być : ( nie napisałam dobrze ułamka)
21 cze 19:35
Mila:
∫x
2√3−2xdx=
| | 3 | | t2 | |
√3−2x=t, 3−2x=t2, x= |
| − |
| , dx=−tdt] podstaw i licz |
| | 2 | | 2 | |
21 cze 19:54