proszę o pomoc
patryk: witam, proszę o pomoc w rozwiązaniu tych zadań. z góry dziękuję
1) ∫(x2+3√x2+sinx+4ex) dx =
2) ∫ x/√2x2+3 dx =
3) ∫ xdx/√x+1=
4) oblicz pole figury ograniczonej krzywymi: y=x2−1 ; y=x+1
5) Oblicz objętość bryły powstałej z obrotu dookoła osi OX. y=x3 ; 1≤x≤2
6) 3+2i/2+i + 1−i/1+2i + (3−i)2 =
7) (−1−√3i)8 =
8) x2/y x dy/dx=x3+1
9) dy/dx +3y=7e4x
10) dy/dx + y = 4sin2x
11) y"+4y'+4y=x2+3
12) y"+2y'+5y=0
21 cze 12:45
patryk: kwadratu nie zaznaczyłem w kilku zadaniach. poprawione:
4) oblicz pole figury ograniczonej krzywymi: y=x2−1 ; y=x+1
5) Oblicz objętość bryły powstałej z obrotu dookoła osi OX. y=x3 ; 1≤x≤2
6) 3+2i/2+i + 1−i/1+2i + (3−i)2 =
7) (−1−√3i)8 =
8) x2/y x dy/dx=x3+1
9) dy/dx +3y=7e4x
21 cze 12:49
Patryk:

4)
∫(x+1−[x
2−1])dx od −1 do 2
21 cze 13:16
Patryk: 2) 3) podstawienie
21 cze 13:18
Mila:

5) Oblicz objętość bryły powstałej z obrotu dookoła osi OX. y=x
3 ; 1≤x≤2
Rysunek
| | 1 | |
V=π1∫2y2dx=π1∫2x6dx=π*[ |
| x7]12= |
| | 7 | |
21 cze 16:35
Mila:
| | 3+2i | | 1−i | |
6) |
| + |
| + (3−i)2 = |
| | 2+i | | 1+2i | |
| | 3+2i | | 2−i | | 1−i | | 1−2i | |
= |
| * |
| + |
| * |
| +9−6i+i2= |
| | 2+i | | 2−i | | 1+2i | | 1−2i | |
| | 6−3i+4i−2i2 | | 1−2i−i+2i2 | |
= |
| + |
| +8−6i= |
| | 4−i2 | | 1−4i2 | |
| | 6+i+2 | | 1−3i−2 | | 8+i−1−3i | | 40 | | 30i | | 1 | |
= |
| + |
| +8−6i== |
| + |
| − |
| = |
| (47−32i) |
| | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
21 cze 17:14
Mila:
7) (−1−sqrt(3)i)
8 =
W postaci algebraicznej
[(−1−
√3 i)
2]
4=(1+2
√3i+3*i
2)
4=[(2
√3i−2)
2]
2=
=(4*3i
2−8
√3i+4})
2=(−8−8
√3i)
2=64+128
√3i+64*3i
2=
=64+128
√3i−192=−128+128
√3i
w postaci trygonometrycznej
z=−1−
√3 i
|Z|=2
| | 1 | | √3 | | π | | 4π | |
cosα=− |
| i sinα=− |
| ⇔α=π+ |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 3 | | 3 | |
| | 4π | | 4π | |
z=2*(cos |
| +sin |
| i) |
| | 3 | | 3 | |
| | 4*8π | | 4π*8 | |
z8=28*((cos |
| +sin |
| i) |
| | 3 | | 3 | |
| | 2π | | 2π | |
z8=256*((cos |
| +sin |
| i) |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | | √3 | |
z8=256*(− |
| + |
| )=−128+128√3i |
| | 2 | | 2 | |
21 cze 17:33
patryk: witam, a to 4 zadanie może dokładniej rozpisać? ja mam 2 sposobami i nie wiem, który jest
prawidłowy.
przy całce jakby co wszędzie u góry 2, a na dole −1
| | x3 | | 23 | |
1) S=∫(x+1)dx − ∫(x2−1)dx= ∫(x+1+x2−1)dx= ∫(x2+x)dx= |
| + x2= |
| + |
| | 3 | | 3 | |
| | 8 | |
22= |
| +4= 8/4+13/3=20/3=6 2/3 |
| | 3 | |
| | x3 | |
2) S=∫(x+1)dx − ∫(x2−1)dx= ∫xdx + ∫dx − ∫ x2 dx = ∫dx= x2| = x| − |
| | − x|= 22 |
| | 3 | |
| | 23 | | (−1)3 | |
−(−1)2+2−1−( |
| + |
| ) − (2−1) = 4−1+1−3=5−4=1 |
| | 3 | | 3 | |
24 cze 16:58
Mila:

Zadanie 4)
granice całkowania :
x+1=x
2−1
x
2−x−2=0
Δ=1+8=9
| | −1 | | 1 | |
P=−1∫2(x+1−(x2−1))dx=−1∫2(−x2+x+2)dx=[ |
| x3+ |
| x2+2x]−12= |
| | 3 | | 2 | |
| | −1 | | 1 | | −1 | | 1 | |
= |
| *23+ |
| *22+2*2−( |
| *(−1)3+ |
| *(−1)2+2*(−1))= |
| | 3 | | 2 | | 3 | | 2 | |
24 cze 17:18
patryk: to należy do obu tych liczb podstawiać? patrząc w notatki z wykładów, podstawialiśmy tylko tą
wyższą liczbę
24 cze 17:29
Mila: Bo może po podstawieniu drugiej zerowało się.
24 cze 17:30
patryk: a nie jest wynik = 1 1/2 ?
już któraś godzina przy tej matmie i bania boli ^^
24 cze 17:44
Mila:
Wynik jest 4,5.
| | 2 | | 2 | | 3 | | 1 | | 1 | | 2 | | 1 | | 3 | |
6−2 |
| −( |
| + |
| −2)=3 |
| −(−1 |
| )=3 |
| +1 |
| =4 |
| =4,5 |
| | 3 | | 6 | | 6 | | 3 | | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | |
24 cze 17:50
patryk: no tak. dziękuję. pominąłem ten nawias. czas trochę odpocząć już chyba
24 cze 17:56
Mila:
24 cze 20:49