Zbieżność szeregu
pepe: Potrzebuję pomocy przy określaniu zbieżności szeregu. Mam sprawdzić, czy zbieżny jest podany
niżej szereg:
| 2n * n! | |
| przy n = 1, dążącym do nieskończoności. |
| nn | |
Próbowałem robić to D'Alambertem, ze względu na występującą tu silnię, ale trudno obliczyć
potem granicę. Szukam teraz innego szeregu do kryterium porównawczego i nie znajduję. Ktoś
może pomóc?
21 cze 07:48
pepe: Ktoś by się porwał na to zadanie?
21 cze 10:26
wredulus_pospolitus:
a co ma oznaczać: "przy n=1"
21 cze 10:49
wredulus_pospolitus:
masz tylko określić czy szereg jest zbieżny
21 cze 10:50
pepe: tak, tylko i wyłącznie czy jest zbieżny. n = 1, tzn w pierwszym wyrazie szeregu podstawiamy za
n jedynkę, a w następnych zwiększamy ją. I tak do nieskończoności.
W sumie powinienem napisać ∑ i pod tym dać n=1 a nad tym
∞, ale nie umiem tego napisać w Tex'ie
21 cze 14:54
wredulus_pospolitus:
pepe
to zapisujemy to:
21 cze 14:58
pepe: huh, okej, zapamiętam, dzięki

To co ze zbieżnością?
21 cze 15:19