Proszę o pomoc
Miłosz: Pomozcie

Rozwiąż
log(3x−4)
2 + log(2x−4)
2= 2
21 cze 06:59
5-latek: 1. wyznacz najpierw dziedzine czyli (3x−4)2>0 i (2x−4)2>0 i z tego czesc wspolna
2. Skorzytaj z tego ze logax+logay=loga(x*y) a tu podstawy masz jednakowe
3. rowniez z tego ze log100=2
21 cze 07:30
Janek191:
log( 3 x − 4)
2 + log( 2 x − 4)
2 = 2
Założenia:
| | 4 | |
3 x − 4 > 0 ⇒ 3 x > 4 ⇒ x > |
| |
| | 3 | |
2 x − 4 > 0 ⇒ 2 x > 4 ⇒ x > 2
zatem
x > 2
−−−−−−−
log [ ( 3 x − 4)
2 * ( 2 x − 4)
2] = log 10
2
( 9 x
2 − 24 x + 16)*( 4 x
2 − 16 x + 16) = 2
36 x
4 − 144 x
3 + 144 x
2 − 96 x
3 + 384 x
2 − 384 x+ 64 x
2 − 256 x + 256 = 2
36 x
4 − 240 x
3 + 592 x
2 − 640 x + 254 = 0 / : 2
18 x
4 − 120 x
3 + 296 x
2 − 320 x + 127 = 0
21 cze 07:49
Janek191:
| | 1 | |
x = |
| *( 10 + √ 4 + 6√2) ≈ 4,34 |
| | 6 | |
21 cze 07:57
krystek: @
5−latek witaj , nie moge sie zmobilizować do wysłania książek, ale zrobie to zapewniam
21 cze 08:00
Janek191:
Źle jest wyznaczona dziedzina.
| | 4 | |
( 3 x − 4)2 > 0 ⇒ x ≠ |
| |
| | 3 | |
( 2 x − 4)
2 > 0 ⇒ x ≠ 2
21 cze 08:02
5-latek: Dzien dobry Krysiu

. Nie szkodzi . Mowia ze na wszystko przychodzi pora. A wnuk juz z
rodzicami czy dalej z Toba ?. Zamowilem tez na alllegro tego Zaporozca .
21 cze 08:09
Janek191:
| | 1 | |
x1 = |
| *( 10 + √4 + 6√2 ≈ 4,34 |
| | 6 | |
| | 1 | |
x2 = |
| *( 10 − √4 + 6√2 ≈1,08 |
| | 6 | |
21 cze 08:09
5-latek: A jak przezylas wczorajszy dzien?. ja bylem po tym wypadku o ktorym CI wspominalem 1 dzien w
pracy i od razu ogien .
21 cze 08:14
krystek: jak nie trzeba pracowac , to w domu chłodno, a wieczór w ogrodzie przyjemny gdy pachną kwiatki!
21 cze 08:19
21 cze 08:20