5-latek: https://matematykaszkolna.pl/strona/48.html zobacz tam na przyklady zwlaszcza 4 od gory
Czyli o jaki wektor nalezy przesunac f(x)=1/2x
2 a by otrzymac f(x)=1/2(x+2)
2−3 ?
2. jesli masz postac kanoniczna czyli f(x)=1/2 (x+2)
2−3 to z tej postaci powinnas umiec
odczytac wspolrzedne wierzcholka paraboli .
Co to podac przedzialy momotonicznosci . To znaczy podac w jakim przedziale funkcja jest
rosnaca lub malejaca lub stala . czyli odczytac na osi OX dla jakich x
ow ta funkcja jest
momotoniczna .
Wspolrzedna weirzcholka x
w(inaczej p ) znasz bo x
w=p=−2 (odczytujesz ze zmienionym znakiem
niz jest we wzorze Widzisz ze ramiona paraboli w gore wiec w jakim przedziale funkcja maleje ?
W jakim przedziale funcja rosnie ?