pilne!!!!!!
edzia: liczby (2x,x+3,ułamek 1/2 x −1)tworzą ciąg geometryczny Wyznacz liczbę x
20 cze 22:45
Janek191:
| | 1 | |
Jeżeli liczby 2 x , x + 3, |
| x − 1 tworzą ciąg geometryczny, to |
| | 2 | |
(x + 3)
2 = 2 x*[ 0,5 x − 1]
x
2 + 6 x + 9 = x
2 − 2 x
8 x = − 9
=========
20 cze 23:46
zuza : liczby (3x,x2+5x,7x+4)tworzą ciąg arytmetyczny Wyznacz liczbę x
21 cze 21:29
Kaja: x2+5x−3x=7x+4−x2−5x
2x2+2x=2x+4
2x2−4=0
x2−2=0
(x−√2)(x+√2)=0
x=√2 lub x=−√2
21 cze 21:33
zuza : dany jest ciąg (an) określony wzorem an =32* 34* ...... *32n Oblicz czterdziesty wyraz
tego ciągu Odpowiedz zapisz w postaci 3x ,∉C
21 cze 21:37
Kaja: a40=32*34*...*380=32+4+6+...+80=32+802*40=341*40=31640
21 cze 21:40
zuza : dzięki wszystkim za pomoc
21 cze 21:53