wyznacz miarę kąta rozwartego tego trójkąta
123: W trójkącie prostokątnym ABC dane są długości boków: przyprostokątnej |AB|=3√2 |BC| = 3√3 oraz
|AC| = 2√3
a) wyznacz miarę kąta rozwartego tego trójkąta
b)oblicz długość wysokości poprowadzonej na bok AB
20 cze 22:06
Ajtek:
Trójkąt prostokątny nie może mieć kąta rozwartego, jeżeli mówimy o kątach wewnętrznych.
20 cze 22:12
123: przepraszam pomyliłam się chodzi o rozwartokątny
20 cze 22:16
Ajtek:
Najdłuższy bok leży naprzeciwko tego kąta. Twierdzenie cosinusów i ognia

.
20 cze 22:20
123: nie ogarniam
bardzo proszę o więcej
20 cze 22:35
20 cze 22:36
Ajtek:
Z twierdzenia cosinusów obliczysz wartość cosα, czyli kąta rozwartego. Później odczytaj ten kąt
z tablic.
20 cze 22:39
Ajtek:
Witaj
Eta 
. Nowy kolor nika widzę

.
20 cze 22:41
Eta:
Witaj
Ajtek
20 cze 22:43
Ajtek:
Kolory tęczy widzę.... koniec na dzisiaj z
20 cze 22:45
123: wyszło mi, że cos to 34√6 gdzie zrobiłam błąd?
20 cze 23:14
5-latek: Wiem ze upal bo sam sie dzisiaj gotowalem w pracy ale gdzie jest kat rozwarty w trojkacie
prostokatnym.
20 cze 23:21
123: napisałam sprostowanie
20 cze 23:22
123: teraz ważne jest dla mnie poprawne rozwiązanie, które mi nie wychodzi
20 cze 23:23
Eta:
| | |AC|2+|AB|2− |BC|2 | |
cosα= |
| = ........ |
| | 2*|AC|*|AB| | |
20 cze 23:28
5-latek: Witaj
Eta 
Ciezko dzisiaj bylo .
To narysyj ta wysokosc (bedzie prostopadla do boku AC i oznacz ja DB
Dostaniesz trojkat prostokatny BDA . Kat BAD =180−α
Masz kat i masz bok BA to z jakiej funkcji trygonometrycznej policzysz wysokosc ?
20 cze 23:42
5-latek: Przepraszam .jednak za goraco . Policzylem ale wysokosc na bok AC a to mialo byc na AB.
Przegladam tylko i zaraz
21 cze 00:40