matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz wartości pozostałych funkcji.
Zdanestos:
Uprzejmie proszę o pomoc! Wiadomo, że α ∊ (270; 360) oraz
4cos
2
α + sin
2
α
= −4ctgα
sin
2
α
Oblicz wartość wszystkich funkcji trygonometrycznych kąta α.
20 cze 21:50
Kaja:
4cos
2
α
sin
2
α
+
=−4ctgα
sin
2
α
sin
2
α
4ctg
2
α+1=−4ctgα 4ctg
2
α+4ctgα+1=0 t=ctgα 4t
2
+4t+1=0 (2t+1)
2
=0 2t+1=0
1
t=−
2
1
ctgα=−
2
tgα=−2
sinα
tgα=
cosα
sinα
=−2
cosα
sinα=−2cosα sin
2
α+cos
2
α=1 4cos
2
α+cos
2
α=1 5cos
2
α=1
1
cos
2
α=
i α∊(270
0
;360
0
)
5
√
5
cosα=
5
−2
√
5
sinα=
5
21 cze 13:15