Pole trapezu
Ernest: Witam , bardzo prosze o pomoc z 1 zadaniem : Rozwazmy trapezy rownoramienne , ktorych obwod
jest rowny 2p , a kąt ostry ma miarę (ALFA) . Wyznacz dlugosc ramienia tego trapezu ktory ma
najwieksze pole. Z góry dziekuje za pomoc .
20 cze 21:46
irena_1:
h=c sinα
a+b+2c=2p
a+b=2p−2c=2(p−c)
| | 2(p−c) | |
P= |
| *c sinα=−c2 sinα+pc sinα |
| | 2 | |
Mamy funkcję kwadratową ze zmienną c, której wykresem jest parabola z ramionami skierowanymi w
dół. Taka funkcja przyjmuje wartość największą w wierzchołku tej paraboli, czyli dla
21 cze 15:06