potrzebuję rozwiązania na jutro DZIĘKI
fifi: dany jest ciąg o wyrazie ogólnym an=n3−5n2+n−5 Wykaż że ten ciąg ma dokładnie jeden wyraz
równy 0
20 cze 21:45
Eta:
n€N+
an=0
n2(n−5)+(n−5)=0 ⇒ (n−5)(n2+1)=0 ⇒ n=5
tylko wyraz a5=0
20 cze 21:47
Saizou : n3−5n2+n−5=
n3+n−5n2−5=
n(n2+1)−5(n2+1)=
(n2+1)(n−5)
n2+1=0 zawsze dodatnie
n−5=0 → n=5 zatem piaty wyraz tego ciągu jest równy 0
20 cze 21:47
fifi: w ciągu arytmetycznym suma n początkowych wyrazów wyraża się wzorem sn=2n2−7n Wyznacz wzór
ogólny tego ciągu
20 cze 21:59
Eta:
an= Sn −Sn−1
20 cze 22:02
edzia: w ciągu geometrycznym suma n początkowych wyrazów wyraża się wzorem Sn=5(1−2n)
Wyznacz wzór ogólny tego ciągu
20 cze 22:07