Proszę o pomoc!
wolka: Oblicz wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych wiedząc, że tgα=2/5
Dobrze?
tgα = sinα/cosα
sinα/cosα = 2/5 => sinα = 5/2cosα
sin²α + cos²α = 1
(5/2cosα)² + cos²α = 1
25/4cos²α + cos²α = 1
29/9cos²α = 1
cos²α = 9/29
cosα = 3/√29 lub cosα = −3/√29
sinα = 5/2 * 3/√29 lub sinα = 5/2 * (−3/√29)
sinα = 15/2√29 lub sinα = −15/2√29
sinα = 15√29/58 lub sinα = −15√29/58
cosα = 3√29/29 lub cosα = −3√29/29
20 cze 21:35
b.: | 25 | | 29 | | 29 | |
| + 1 = |
| , a nie |
| |
| 4 | | 4 | | 9 | |
poza tym dobrze, chociaż na koniec lepiej chyba pisać jedno ,,lub'' (bo są 2 rozwiązania: albo
obie funkcje, sin i cos, dodatnie, albo obie ujemne)
20 cze 21:43
Eta:
| | 25 | |
Popraw: |
| cos2α+cos2α=1 |
| | 4 | |
20 cze 21:44
5-latek: Brakuje jeszcze obliczen funkcji ctg
21 cze 12:45
Kaja: | | 2 | | 5 | |
chyba sobie źle wyliczyłaś sinusa. powinno byc sinα= |
| cosα a nie |
| cosα |
| | 5 | | 2 | |
21 cze 12:50
Janek191:
Ponieważ
| | y | | 2 | | − 2 | |
tg α = |
| = |
| = |
| |
| | x | | 5 | | − 5 | |
więc
y = 2 i x = 5 lub y = − 2 i x = − 5
zatem
r
2 = x
2 + y
2 = 2
2 + 5
2 = 4 + 25 = 29 ⇒ r =
√29
dlatego
| | y | | 2 | | 2 √29 | | −2 √29 | |
sin x = |
| = |
| = |
| lub sin x = |
| |
| | r | | √29 | | 29 | | 29 | |
| | x | | 5 | | 5 √29 | | − 5 √29 | |
cos x = |
| = |
| = |
| lub cos x = |
| |
| | r | | √29 | | 29 | | 29 | |
| | 5 | |
ctg x = U{x}[y} = |
| = 2,5 |
| | 2 | |
========================
21 cze 13:05