Obraz punktu względem prostej
Eis22: Znajdź obraz punktu A(3,−1) w symetrii względem prostej −3x+2y=1
Rozwiązuję to już od 30 min i cały czas wychodzą mi jakieś dziwne wyniki.
Robię to w następujący sposób.
| | 2 | |
1. Szukam prostej prostopadłej, wychodzi mi to: y=− |
| x+1 |
| | 3 | |
| | 3 | | 11 | |
2. Z tych obu prostych rozwiązuję układ równań i wychodzi mi: D( |
| |
| ), jest to |
| | 13 | | 13 | |
punkt, w którym proste się przecinają.
| | xa+xa' | | ya+ya' | |
3.stosuję wzory: xd= |
| yd= |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | −33 | | 35 | |
Wynik: A'( |
| , |
| ) |
| | 13 | | 13 | |
Wydaje mi się, że wynik jest zły. Czy ktoś to może potwierdzić?
20 cze 21:31
Eis22: Halo : d?
20 cze 21:43
b.: ja nie widzę żadnego błędu
20 cze 21:46
Eta:
ok
20 cze 21:47
Eis22: Ej, to super. Dziękuję za rozwianie moich wątpliwości : )
20 cze 21:49
Mila:

Znajdź obraz punktu A(3,−1) w symetrii względem prostej −3x+2y=1
rysunek
2y=3x+1
Punkt A" symetryczny do A względem prostej K leży na prostopadłej do k i przechodzącej przez
punkt A
| | 2 | | −2 | |
p: y=− |
| x+b i −1= |
| *3+b⇔b=1 |
| | 3 | | 3 | |
Punkt przecięcia prostych:
A'=(x,y}
Wszystko zgadza się.
20 cze 22:06