Jednokładność 2 zadanka, prosze o pomoc :)
Janek: 1/Dane są dwa okręgi jednokładne o (A,3) i o (B,6). Wyznacz:
a)skalę jednokładności okręgów
b)środek jednokładności okręgów jeśli A=(−3,0) i B=(0,12)
2/ Wyznacz wzór wielomianu g, którego wykres jest jednokładny do wykresu wielomianu f(x)= x3
+x2 − x −1 , jesli srodek jednokładności znajduje się w punkcie O=(0,0) oraz skala
jednokładności :
a) k= −1 b) k=2 c) k= −2 d) k=1/2
20 cze 21:19
Janek: Pomoże ktoś

?
20 cze 21:28
Janek: Prosze ;0
20 cze 21:52
Zyzz:

4a−3 > 2
4a > 2+3
4a > 5 /:4
a > 1
15
20 cze 23:00
Mila:

a) r=3
R=6
b)k=−2
A=(−3,0) i B=(0,12)
o(B,6) jest jednokładny do o(A,3) w skali k=−2 względem punktu S=(a,b)⇔
SB
→=−2*SA→
SB
→=[0−a,12−b]
SA→=[−3−a,0−b]⇔[−a,12−b]=−2*[−3−a,−b]⇔[−a,12−b]=[6+2a,2b] stąd:
−a=6+2a i 12−b=2b
S(a,b)=(−2,4)
W podobny sposób znajdziesz S dla skali k=2 ( będzie poza tym rysunkiem)
k=2
SA→=[−3−a,0−b]⇔[−a,12−b]=2*[−3−a,−b]⇔[−a,12−b]=[−6−2a,−2b]
20 cze 23:10