całka nieoznaczona
Sunortas:
20 cze 20:59
irena_1:
| | x | | 1 | | 2x | | 1 | |
∫ |
| dx= |
| ∫ |
| dx= |
| ln(x2+6)+C |
| | x2+6 | | 2 | | x2+6 | | 2 | |
20 cze 21:01
ICSP: | | 1 | | 2x | | 1 | |
= |
| ∫ |
| dx = |
| ln (x2 + 6) + C |
| | 2 | | x2 + 6 | | 2 | |
20 cze 21:02
Mila:
x
2+6=t, 2xdx=dt
| 1 | | 1 | | 1 | |
| ∫ |
| dt= |
| ln(x2+6)+C |
| 2 | | t | | 2 | |
20 cze 21:02
Mila:
Trio!
20 cze 21:03
Sunortas: | | 1 | | 2x | |
mozecie krok po kroku napisac o co chodzi? rozumiem |
| ∫ |
| ale po co |
| | 2 | | x2+6 | |
zrobiliście 2x w liczniku? jest jakaś własność logarytmiczna do 2x?
20 cze 21:12
ICSP: a umiesz Dobrze liczyć pochodne ?
20 cze 21:16
Mila:
Zobacz 21:02 z podstawieniem.
20 cze 21:16
Sunortas: | | fprim(x) | |
∫ |
| dx = ln |f(x) +c |
| | f(x) | |
20 cze 21:18
Sunortas: pochodne tak

bez pochodnych bym nawet nie ruszał całek
20 cze 21:19
ICSP: no to zapisz sobie wzorek :
| | f'(x) | |
∫ |
| dx = ln |f(x) | + C |
| | f(x) | |
20 cze 21:20
Sunortas: to już wiem o co chodzi dzięki
20 cze 21:22