chemia stężęnia
:P: Witam,
wiem, że forum te dotyczy matematyki, ale nie wiem zupełnie jak ugryźć pewne zadania z chemii.
Za pomoc będę wdzięczna

1. Ile gramów substancji NaH3PO4 znajduje się w 150g 0,89−molowego roztworu o gęstości
1,07g/cm3
20 cze 20:18
Mateusz:
| | m | |
V= |
| m=150g d=1,07g/cm3 |
| | d | |
znajac liczbe moli substancji rozpuszczonej oraz mase molową wodorofosforanu łatwo policzysz
ile g tej substancji znajduje sie w danym roztworze
20 cze 20:24
Nienor: A Matusz mogę napisać, przy elektrolizie, że różnica w czasie trwania tejże elektrolizy,
między czasem wyliczonym z prawa Faradaya, a rzeczywistym winika, z polaryzacji
elektrolitycznej elektrod?
20 cze 20:56
Mateusz:
Wiesz co nigdy sie tak głęboko w to nie zagłębiałem

ale przyznałbym ci racje bo na pewno
wpływ na tenże czas ma polaryzacja elektrod ale fizykiem nie jestem i tu chyba
aniabb by
to rozstrzygneła na 100% ona "chemica" i fizyczka jednoczesnie

.
20 cze 21:36
Nienor: Hmm... no nic, napiszę, że tak jest. Najwyżej podkreśli czerwonym mazaczkiem
20 cze 22:16