trygonometria
boniek: | cos α | | cos α | | 2 | |
| + |
| = − |
| |
| sin α − 1 | | sin α +1 | | cos α | |
Udowodnij, że podana równość jest tożsamością.
20 cze 19:50
waeaf: jest i juz, po co to udowadniac ?
20 cze 19:50
boniek: Zadaj to pytanie mojej nauczycielce.
20 cze 19:51
boniek: Pomożecie?
20 cze 20:36
Cusack: zacznij od sprowadzenia lewej strony do wspólnego mianownika
20 cze 20:52
Mila:
| | cosα*(sinα+1)+cosα*(sinα−1) | |
L= |
| = sprowadziłam do wspólnego mianownika |
| | sin2α−1 | |
| | cosα*sinα+cosα+cosα*sinα−cosα | |
= |
| = |
| | sin2α−1 | |
| | 2sinα*cosα | | −2sinα | |
= |
| = |
| =−2tgx≠P |
| | −cos2α | | cosα | |
to nie jest tożsamość
20 cze 21:00
ICSP: 1. Założenia : sinx ≠ 1 oraz sinx ≠ − 1 . Te dwa są wystarczajaco mocne
| | cosx | | cosx | |
L = |
| + |
| = |
| | sinx − 1 | | sinx + 1 | |
| cosx(sinx + 1) + cosx(sinx − 1) | |
| = |
| (sinx−1)(sinx+1) | |
| | cosxsinx + cosx + cosxsinx − cosx | | 2cosxsinx | |
= |
| = |
| = − |
| | − (1 − sin2x) | | −cos2x | |
to nie jest tożsamość
20 cze 21:00