Doprowadź do najprostszej postaci
asterek: Wykonaj działania i wynik doprowadź do najprostszej postaci.
| 4x2−12x+9 | | 4x2+11x−3 | |
| * |
| |
| 2x−3 | | x2−3x | |
Po wyliczeniu delty i MZ wychodzi:
| 4(x−32)(x+32) | | 4(x+3)(x−14) | |
| * |
| |
| 2(x−32) | | x(x−3) | |
Coś źle obliczyłem? Jak skrócić x+3 i x−3?
20 cze 19:39
waeaf: wszystko zle obliczyles, panie pajac
20 cze 19:41
Eta: da
20 cze 19:41
asterek: Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Może ktoś normalny się wypowie ?
20 cze 19:41
Eta: jestem frajer
20 cze 19:42
waeaf: nie ! nikt normalny sie nie wypowie, a Eta to frajer
20 cze 19:43
Eta:
Kto się podszywa pod mój nick (mój jest kolorowy)
20 cze 19:44
asterek: Eta, pomożesz?
20 cze 19:45
waeaf: i co, ze jest kolorowy i tak jesteś FRAJER !
20 cze 19:46
waeaf: nie pomoze... sam rob, az takie to trudne...
20 cze 19:46
bezendu: w pierwszym masz błąd
Δ=(−12)
2−4*4*9=0 czyli jeden podwójny pierwiastek... skąd masz drugi ?
| | 3 | |
4(x− |
| ) 2 tak wygląda licznik w pierwszym wyrażeniu  |
| | 2 | |
20 cze 19:47
bezendu: @waeaf

weź jakąś książkę i tak jak na obrazku może to Ci pomoże
20 cze 19:48
waeaf: nie mow mi co mam robic, licz zadania za innych... frajer z cb i tyle !
20 cze 19:49
20 cze 19:50
Miłosz: Człowieku to są ludzie którzy nie jednym pomogli
20 cze 19:50
asterek: Ale jeśli Δ=0, to x1=x2 ,więc mogę to również zapisać tak
| | 4(x−32)(x−32) | |
|
| i skrócić, tak? |
| | 2(x−32) | |
20 cze 19:51
asterek: A co z tym (x+3) i (X−3) ?
20 cze 19:52
waeaf: sam sie ucz, albo nie.. licz za innych zadania jak nie masz co robic. Szkoda, ze zawsze tylko
te latwe umiecie rozwiazac.
20 cze 19:53
asterek: Ważne, że chcą i mogą komuś pomóc..
20 cze 19:54
Adaś: waeaf − anonimowość w sieci zawsze dodaje odwagi internetowym napinaczom... poniżej link w
którym jest odpowiedź co powoduje cwaniakowanie online u Ciebie i Tobie podobnych
http://www.youtube.com/watch?v=ZA8sdjkxI7o
20 cze 19:55
waeaf: a ty tu czego ? idz stad w ogole, ktos cie zapraszal do konwersacji ?
20 cze 19:55