matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wylicz granicę
Ela:
Wylicz granicę
x−arctgx
lim x→0
x
3
20 cze 19:39
waeaf:
0
20 cze 19:39
Mila:
0
masz symbol [
]
0
Zastosujemy regułę de l' Hospitala
x−arctgx
(x−arctgx)'
lim
x→0
=
H
lim
x→0
=
x
3
(x
3
)'
1
1−
1+x
2
1+x
2
−1
(1+x
2
)
=lim
x→0
=lim
x→0
=
3x
2
3x
2
1
1
=lim
x→0
=
3(1+x
2
)
3
20 cze 21:37