matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trygonometria
kkk:
3
W równoległoboku sin kąta ostrego jest równy
. Wiedząc ze wysokość opuszczona na dłuższy
5
bok ma długość 6cm a dlugość krótszej przekątnej jest równa 6
√
2
, oblicz pole tego rownoległoboku
20 cze 19:18
irena_1:
p=6
√
2
3
sinα=
5
6
3
=sinα=
b
5
b=10 x
2
+6
2
=10
2
x
2
=100−36=64 x=8 y
2
+6
2
=(6
√
2
)
2
y
2
=72−36=36 y=6 a=8+6=14
3
P=14*10*
=84
5
20 cze 20:07
Eta:
20 cze 20:17
irena_1:
20 cze 20:18