w jakich granicach będzie sie zmieniać 'psi'
julia: w jakich granicach będzie się zmieniac'psi'
Mam obliczyć całkę potrójną ∭...dxdydz i obszar opisany jest: kulą o promieniu
√3 i
z ≥
√x2 + y2 i y ≥0
czyli taki stożek w kuli , nie? zamieniam sobie na wsp.sferyczne i mam problem z opisaniem
granic 'psi' , jak się będzie zmieniać ? byłabym wdzięczna i pomoc
b.: przy takiej zamianie masz x=r..., y=r..., z=r...
(gdzie w miejscu wielokropków jest wiadomo co

)
wstawiasz to do warunku z ≥
√x2+y2 i rozwiązujesz (będzie łatwo

)
następnie wstawiasz do y ≥ 0 i rozwiązujesz
(w zasadzie to wstawiasz równoczesnie do obu warunków i rozwiązujesz układ równań, ale w tym
przypadku pierwsza nierówność jest łatwa do rozwiązania osobno)