desperacja mnie ogarnia ;(: 1. dla jakiej wartości parametru m∈R punkt przecięcia się prostych o danych równaniach
należy do II ej ćwiartki układu współrzędnych?
2. Dla jakiej wartości parametru m część wspólna przedziałów (-∞; - 5m+3> i <m+5; ∞) jest
zbiorem niepustym, jednoelementowym, pustym
3. Dla jakich wartości parametru m∈R proste o równaniach -2x+3y+6=0 u x-(m-1)y=0 są
a) równoległe b)prostopadłe
21 wrz 16:55
Mycha: czy 1 dotyczy rownan z 3

2)
niepustym
5m+3≥m+5
4m≥2
m≥1/2
jednoelementowym
5m+3=m+5
m=1/2
pustym
5m+3<m+5
m<1/2
3.
-2x+3y+6=0 ⇒ 3y=2x-6 ⇒ y=2/3x-2
x-(m-1)y=0 ⇒ (m-1)y=x ⇒ y=1/(m-1) x
rownolegle ⇔ 2/3=1/(m-1) ⇒ m-1=3/2 m=5/2
prostopadle ⇔ 1/(m-1)=-1/(2/3) ⇒m-1=-2/3 m=1/3
21 wrz 23:23