matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Czy zbiór jest ciałem?
higidan:
Dany jest zbiór K=ℂxℂ z dodawaniem (z
1
,z
2
)+(z
3
,z
4
)=(z
1
+z
3
,z
2
+z
4
) i mnożeniem (z
1
,z
2
)*(z
3
,z
4
)=(z
1
*z
3
,z
2
*z
4
) . Czy (K,+,*) jest ciałem?
20 cze 18:52