Zaznacz na płaszczyźnie współrzędnych zbiory punktów, których współrzędne spełniają podane
układy nierówności:
{2x+y−3>0
{4x−y+1<0
{x≥3
{y>−2x+3
{y>4x+1
{x≥3
| 3 | 3 | |||
dla x= | y=−2+3=0 dla x> | y>−2x+3 | ||
| 2 | 2 |
| 1 | 1 | |||
dla x=− | y=4x+1=0 dla x>− | y>4x+1 | ||
| 4 | 4 |
czekam na odpowiedź.
jak możesz zauważyć (patrz dane): http://www.wolframalpha.com/input/?i=plot%282x%2By%E2%88%923%3E0%2C4x%E2%88%92y%2B1%3C0%2Cx%E2%89%A53%29
nawet nie doszedłeś na swoim wykresie do części wspólnej
wszystkich trzech wykresów
zaznaczyłem moment w którym dopiero 4x−y+1=0 przecina się z x=3
dopiero tam będzie część wspólna wszystkich trzech zbiorów
{2x+y−3>0⇔y>−2x+3 punkty nad prostą y=−2x+3
{4x−y+1<0⇔4x+1<y ⇔y>4x+1 punkty nad prosta y=4x+1
{x≥3
Trzy kolory masz w trójkącie skazanym strzałką bez wierzchołka W(3,13)