Sprowadź do najprostszej postaci.
asterek: Witam. Mam pytanie, czy dobrze rozwiązłem to zadanie: {4 / x−2} − {2 / x} = {4x / (x−2)x} −
{2(x−2) / x(x−2)} = {2x−4} / {x2 − 2x} Nie mam pojęcia, czy dobrze to będzie to
wyglądało, ponieważ pisze na tej stronie po raz pierwszy. W razie co, postaram się poprawić.
20 cze 18:13
asterek: Tak myślałem.. Może ktoś rozumie o co mi chodzi i jest w stanie to poprawić ?
20 cze 18:14
asterek: | 4 | | 2 | | 4x | | 2(x−2) | | 2x−4 | |
| − |
| = |
| − |
| = |
| Udało mi się |
| x−2 | | x | | (x−2)x | | x(x−2) | | x2−2x | |
poprawić
20 cze 18:23
asterek: Haloo... Będę potrzebował więcej pomocy z trudniejszymi przykładami
20 cze 18:32
5-latek: Asterku prawie CI sie udalo bo w liczniku na koncu ma byc 2x+4
Poaptrz jak sprowadzaz do wspolnego mianownika to masz
| | 4x | | 2(x−2) | | 4x−2(x−2) | | 4x−2x+4 | | 2x+4 | |
|
| − |
| = |
| = |
| = |
| . |
| | x(x−2) | | x(x−2) | | x(x−2) | | x(x−2) | | x2−2x | |
Musisz uwazac na te minusy
21 cze 09:10