matematykaszkolna.pl
PILNA POMOC !!!!! Magdapw: Bryła jest ograniczona powierzchniami z=x2+y2 x2+y2+z=6 . Obliczy pole ,objętość
20 cze 17:53
Magdapw: pomoze ktos?
20 cze 18:39
Asior_91: nie ma takiego kozaka na to zadaniu Madziu emotka
20 cze 22:58
Vizer: Jak jeszcze potrzebujesz (bo post z dawna dość) to mogę to zrobić.
20 cze 23:13
Magdapw: Bardzo bym prosiła emotka
20 cze 23:17
Vizer: Ok. Określmy najpierw co przedstawiają nasze płaszczyzny : z = x2 + y2 <− to stożek o wierzchołku w punkcie (0,0,0) z = 6 − x2 − y2 <− to paraboloida o wierzchołku w z = 6 i "ramionami w dół" Wiedząc już jak przedstawiają się nasze powierzchnie określmy granice całkowania. Wyliczmy więc nasz obszar, po którym będziemy całkować: x2 + y2 = 6 − x2 − y2 (czyli przecięcie się dwóch obszarów, co będzie tworzyć na płaszczyźnie OXY) przejdźmy na współrzędne biegunowe r2 = 6 − r2 r = 6 − r2 r2 + r − 6 = 0 Δ = 1 + 24 = 25, Δ = 5
 −1 − 5 
r1 =

< 0
 2 
 −1 + 5 
r2 =

= 2
 2 
Czyli czym jest nasz obszar? Okręgiem rzecz jasna... Nie widać, nie? To odwróćmy na współrzędne kartezjańskie: r = 2 r2 = 4 x2 + y2 = 4 Teraz widać, że mamy do czynienie z okręgiem o środku S(0,0) i promieniu r = 2 Mamy więc nasz obszar całkowania, możemy już zapisać nasze granice. Jeszcze jedno, ciężko będzie nam liczyć na "zwykłych" współrzędnych, więc posłużymy sie znowu wsp. biegunowymi, a w tym przypadku zwanymi walcowymi. 0 ≤ φ ≤ 2π (nasz obszar to cały okrąg więc kąt jaki obrysowujemy promieniem wądzącym to właśnie 2π) 0 ≤ r ≤ 2 (nasz promień wodzący, w tym przypadku to też promień okręgu) r ≤ z ≤ 6 − r2 (to nasze płaszczyzny tylko już zamienione na wsp. biegunowe, czego w takiej kolejności? Bo jeśli dobrze sobie narysować te powierzchnie to zauważysz, że paraboloida jest wyżej od stożka, więc właśnie w taki sposób będziemy mieć ograniczoną bryłę) J = r (zawsze dodajemy jakobian po przejściu na biegunowe) Zapiszmy więc już wreszcie naszą objętość za pomocą całki: |V| = ∫0 dφ ∫02 dr ∫r6−r2 r dz = ... Twoim zadaniem jest dokończyćemotka Mam nadzieję, że wszystko klarownie i jasno wytłumaczyłem i dasz sobie radę z podobnymi zadankami.
20 cze 23:39
Magdapw: dzieki dzieki emotka
20 cze 23:51