Vizer:
Ok.
Określmy najpierw co przedstawiają nasze płaszczyzny :
z =
√x2 + y2 <− to stożek o wierzchołku w punkcie (0,0,0)
z = 6 − x
2 − y
2 <− to paraboloida o wierzchołku w z = 6 i "ramionami w dół"
Wiedząc już jak przedstawiają się nasze powierzchnie określmy granice całkowania.
Wyliczmy więc nasz obszar, po którym będziemy całkować:
√x2 + y2 = 6 − x
2 − y
2 (czyli przecięcie się dwóch obszarów, co będzie tworzyć na
płaszczyźnie OXY) przejdźmy na współrzędne biegunowe
√r2 = 6 − r
2
r = 6 − r
2
r
2 + r − 6 = 0
Δ = 1 + 24 = 25,
√Δ = 5
Czyli czym jest nasz obszar? Okręgiem rzecz jasna... Nie widać, nie? To odwróćmy na współrzędne
kartezjańskie:
r = 2
r
2 = 4
x
2 + y
2 = 4
Teraz widać, że mamy do czynienie z okręgiem o środku S(0,0) i promieniu r = 2
Mamy więc nasz obszar całkowania, możemy już zapisać nasze granice. Jeszcze jedno, ciężko
będzie nam liczyć na "zwykłych" współrzędnych, więc posłużymy sie znowu wsp. biegunowymi, a w
tym przypadku zwanymi walcowymi.
0 ≤ φ ≤ 2π (nasz obszar to cały okrąg więc kąt jaki obrysowujemy promieniem wądzącym to właśnie
2π)
0 ≤ r ≤ 2 (nasz promień wodzący, w tym przypadku to też promień okręgu)
r ≤ z ≤ 6 − r
2 (to nasze płaszczyzny tylko już zamienione na wsp. biegunowe, czego w takiej
kolejności? Bo jeśli dobrze sobie narysować te powierzchnie to zauważysz, że paraboloida jest
wyżej od stożka, więc właśnie w taki sposób będziemy mieć ograniczoną bryłę)
J = r (zawsze dodajemy jakobian po przejściu na biegunowe)
Zapiszmy więc już wreszcie naszą objętość za pomocą całki:
|V| = ∫
02π dφ ∫
02 dr ∫
r6−r2 r dz = ...
Twoim zadaniem jest dokończyć

Mam nadzieję, że wszystko klarownie i jasno wytłumaczyłem i
dasz sobie radę z podobnymi zadankami.