nierownosci
zadanie: prosilbym o sprawdzenie tych przykladow:
a) n!≤(
n+12)
n ; n∊N
+
1
o spr. dla n=1; L=1; P=1;L≤P
2
o zal. ind. dla n=k: k!≤(
k+12)
k
teza ind. dla n=k+1: (k+1)!≤(
k+22)
k+1
dowod: dla k∊N
+ (k+1)!=k!(k+1)≤(
k+12)
k(k+1)
(
k+12)
k(k+1)≤(
k+22)
k+1
| | (k+1)k+1 | | (k+2)k+1 | |
|
| ≤ |
| |
| | 2k | | 2k*2 | |
czy to wystarczy dla udowodnienia? bo nie wiem juz co dalej?
b) (n!)
2≥n
n; n∊N
+
1
o spr. dla n=1; L=1; P=1;L≥P
2
o zal. ind. dla n=k: (k!)
2≥k
k
teza ind. dla n=k+1:((k+1)!)
2≥(k+1)
k+1
dowod: ((k+1)!)
2=(k!)
2*(k+1)
2≥k
k*(k+1)
2
k
k*(k+1)
2≥(k+1)
k+1
k
k*(k+1)
2≥(k+1)
k*(k+1)
k
k*(k+1)≥(k+1)
k
k
k+1+k
k≥(k+1)
k czy to wystarczy dla udowodnienia? bo nie wiem juz co
dalej? mam nadzieje ze nie ma nigdzie bledu.
20 cze 17:50
wredulus_pospolitus:
a)
nie ma jasno napisanego skąd wzięte zostało oszacowanie w drugiej linijce
brak komentarza w pierwszej linijce ... że korzystasz z założenia indukcji matematyczne
20 cze 17:53
wredulus_pospolitus:
dobra ... już wiem jak to piszesz ... zmyliła mnie pierwsza linijka
20 cze 17:54
wredulus_pospolitus:
a) ale nadal ... gdzie wykazałeś że ta ostatnia nierówność jest spełniona

... patrząc w
czysto laicki sposób
(coś)
jakieś potęgi ma być nie większe niż 0,5*(coś+1)
do tej samej potęgi ... w klasie
połowa ludzi by się nie chciała z tym zgodzić
20 cze 17:56
Nienor: a) skąd:
| | k+1 | | k+1 | | k+1 | |
k!(k+1)≤( |
| )k(k+1) ⇔ ( |
| )k(k+1)≤( |
| ) k(k+1)
|
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Wiesz, że:
| | k+1 | | k+1 | |
k!≤( |
| )k, nie wynika, stąd, że jeśli k!≤a, to ( |
| )k≤a
|
| | 2 | | 2 | |
A przynajmniej ja tego nie widzę.
20 cze 17:57
zadanie: dziekuje a da sie udowodnic to jakos inaczej?
a podpunkt b) jest dobrze?
20 cze 18:24
zadanie: a czy w ogole dobrze zapisuje te udowodnienia?
20 cze 18:37
zadanie: ?
20 cze 19:00
zadanie: no i co dalej z tymi dowodami?
20 cze 21:31
zadanie: czyli jak wykazac te dowody?
21 cze 10:44
Vax: Najprościej z nierówności między średnią arytmetyczną a geometryczną:
| n+1 | | n(n+1) | | 1+2+3+..+n | |
| = |
| = |
| ≥ n√n! |
| 2 | | 2n | | n | |
Podnosząc stronami do n'tej potęgi dostajemy tezę.
21 cze 11:40
zadanie: do podpunktu a)
2(k+1)k+1−(k+2)k+1≤0; k∊N+
i jak sie narysuje do tego wykres to bedzie widac ze wartosci sa niedodatnie a to oznacza ze
nierownosc jest prawdziwa
mozna tak zrobic? jest to wystarczajacy dowod?
21 cze 18:07
zadanie: dobrze?
21 cze 20:14
wredulus_pospolitus:
sie narysuje

to weź mi to narysuj (od ręki) ... bez programów
21 cze 20:43
zadanie: a) a moze byc tak:
2(k+1)
k(k+1)≤(k+2)
k(k+2)
| | (k+2)k(k+2) | |
2(k+1)≤ |
| |
| | (k+1)k | |
| | (k+2)k(k+2) | |
2≤ |
| {(k+1)} |
| | (k+1)k | |
| (k+2)k+1 | |
| ≥2 licznik jest wiekszy od mianowmika a dla k=1 nierownosc jest |
| (k+1)k+1 | |
prawdziwa wiec jest prawdziwa dla k∊N
+ dobrze?
23 cze 19:47
zadanie: ?
23 cze 22:22
zadanie: ?
24 cze 10:16
zadanie: a to jest dobrze?
24 cze 11:13
wredulus_pospolitus:
a skąd wiesz że U{(k+2)
k+1}{(k+1)
k+1 ≥ 2

to oczywiście jest prawdą ... ale brakuje 'jednego' kroku do pełni szczęścia
24 cze 11:15
zadanie: | | 2 | |
2 to inaczej |
| ; licznik>2 a mianownik>1 o to chodzlo? |
| | 1 | |
24 cze 11:33
wredulus_pospolitus:
oczywiście że nie
idac Twoim tokiem rozumowania
| 1000 | |
| ≥ 2 bo 1000>2 i 999>1 a to przecież jest jedna wielka bzduuuura |
| 999 | |
| (k+2)k+1 | | k+2 | | 1 | |
| = ( |
| )k+1 = (1 + |
| )k+1 |
| (k+1)k+1 | | k+1 | | k+1 | |
i teraz:
a
1 = 2
a
k ... ciąg rosnący (musisz to wykazać ... ale jest to stosunkowo łatwe)
| | 1 | |
i stąd wiesz, że (1 + |
| )k+1 ≥ 2 |
| | k+1 | |
24 cze 12:10
zadanie: dziekuje
24 cze 12:49
zadanie: | | 1 | | 1 | | k+2 | | k+1 | |
ak−ak−1=(1+ |
| )k+1−(1+ |
| )k=( |
| )K+1−( |
| )k dalej nie wiem |
| | k+1 | | k | | k+1 | | k | |
co mam zrobic?
24 cze 12:55
zadanie: ?
24 cze 13:13
wredulus_pospolitus:
policz:
24 cze 13:46
zadanie: | | (k+2)k(k+2)kk | |
= |
| dalej nie wiem ? |
| | (k+1)2k(k+1) | |
24 cze 14:26
zadanie: ?
24 cze 15:08
zadanie: ?
24 cze 19:58