2,(45)-3,21
olcia :**: Mama takie zadanie i nie wiem jak się za nie zabrać:
2,(45)−3,21
Mi wyszło −0,73525
20 cze 17:48
wredulus_pospolitus:
a Ci wyszło tyle ponieważ ?!
20 cze 17:50
Nienor: | 245,(45)−321 | | −76,(45) | |
| = |
| =−0,76(45) |
| 100 | | 100 | |
20 cze 17:50
olcia :**: No na początku sprowadziłam 2,(45) do ułamka i tą drugą liczbę też,więc później wyglądało to
tak:
24500/9900−31779/9900=−7279/9900 i obie strony podzieliłam przez :9900 i wyszedł wynik,nie wiem
czy dobry
20 cze 17:53
wredulus_pospolitus:
NIenor ... no bez jaj

1,45 − 3 = −2,45

(pomijam okresowość nawet)
20 cze 17:58
wredulus_pospolitus:
| 24500 | |
| = 2,(47) i tu już masz błąd |
| 9900 | |
20 cze 17:59
20 cze 18:00
olcia :**: No tak,każdy normalny by odjął od 2,45 −3,21 i wynik byłby podbny,ale to jest matematyka....
20 cze 18:02
Nienor: no nie. Coś ze mną źle dziś
20 cze 18:03
olcia :**: Czyli co?Przejrzal ktos moje rozwiązanie?Dobrze,źle?Nie może być to rozwiązane normalnie tylko
takie "wycudowane",znam moja matmetyczke
20 cze 18:19
Nienor: | | 45 | | 5 | | 27 | |
2,(45)=2 |
| =2 |
| = |
| |
| | 99 | | 11 | | 11 | |
| 27 | | 321 | | 2700 | | 3531 | | −831 | |
| − |
| = |
| − |
| = |
| =−0,75(54) |
| 11 | | 100 | | 1100 | | 1100 | | 1100 | |
20 cze 19:34