trygonometria
boniek: Mam takie zadanie Oblicz: sin 120 * tg 300 / (cos 210 * tg 150)
Dobrze obliczyłem?
sin 120⁰=sin (180⁰−60⁰)=sin60⁰=√3/2
tg300⁰=tg(180⁰+120⁰)=tg120⁰=tg(90⁰+30⁰)=− ctg 30⁰= − √3
cos 210⁰=cos (180⁰+30⁰)= − cos 30⁰= − √3/2
tg150⁰=tg(180⁰−30⁰)= − tg30⁰=− √3/3
√3/2 * (−√3) / ( −√3/2 * (−√3/3)= −3
20 cze 17:47
pigor: ..., no to ja bym liczył np.
tak :
| sin120* tg300 | | sin(90+30)* tg(3*90+30) | |
| = |
| = |
| cos210* tg150 | | cos(2*90+30)* tg(2*90−30) | |
| | −cos30* ctg30 | |
= |
| = − ctg230= − (√3)2=−3 , a więc |
| | cos30* tg30 | |
pozwolę sobie stwierdzić, że wyniki takie same ...
20 cze 18:24