Oblicz wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych wiedząc, że tgα=2/5
wolka: | | 2 | |
Oblicz wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych wiedząc, że tgα= |
| |
| | 5 | |
20 cze 17:40
wredulus_pospolitus:

oblicz (z pitagorasa) 'x'
wstaw odpowiednie wartości pod odpowiednie funkcje trygonometryczne
20 cze 17:48
wredulus_pospolitus:
albo
| | sinα | | 2 | | 5 | |
tgα = |
| = |
| => 2cosα = 5sinα => cosα = |
| sinα |
| | cosα | | 5 | | 2 | |
i podstawiasz to do jedynki trygonometrycznej
wyznaczasz sinα, następnie cosα
ctgα to oczywiście odwrotność tgα
20 cze 17:49
wolka: nie wychodzi
20 cze 20:58