Oblicz Obwód i Pole prostokąta o przekątnej d=12 cm, który tworzy z krótszym bok
Anulka: Zad.1 Oblicz Obwód i Pole prostokąta o przekątnej d=12 cm, który tworzy z krótszym bokiem kąt
60 stopni.
Zad.2 Oblicz Obwód i Pole prostokąta o przekątnej d=8 cm, który tworzy z dłuższym bokiem kąt 30
stopni.
Bardzo proszę o zrobienie
20 cze 17:21
wredulus_pospolitus:
1)
krok 1: rysunek
krok 2: obliczenie boków prostokąta wykorzystując funkcje trygonometryczne (masz podany kąt)
krok 3: obliczenie obwodu i pola prostokąta wykorzystując poznane Ci wzory
20 cze 17:31
wredulus_pospolitus:
2)
analogicznie
20 cze 17:32