.
asdf: Witam

dane są wektory: a
→ = m
→ − n
→, b
→ = m
→ − 3n
→, gdzie:
| | 2 | |
|m→| = 1, |n→| = 2, kąt między nimi (α) = |
| π. |
| | 3 | |
a)obliczyc iloczyn skalarny
b)pole równoległoboku
Ad. a:
a
→ * b
→ = (m
→−n
→)*(m
→−3n
→) =
m
→*m
→ − 3m
→*n
→ − n
→*m
→ + 3n
→*n
→ =
m
→*m
→ − 4n
→*m
→ + 3n
→*n
→ =
| | 2π | | π | | π | | 1 | |
cos( |
| ) = cos(π− |
| ) = −cos( |
| ) = − |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 2 | |
m*m = 1*1*1 = 1
| | 2π | | −1 | |
n*m = 2*1 * cos ( |
| ) = 2*1*( |
| ) = −1 |
| | 3 | | 2 | |
n*n = 2*2*1 = 4
m
→*m
→ − 4n
→*m
→ + 3n
→*n
→ =
1 − 4*(−1) + 3*4 = 1+4 + 12 =17
pole:
|a
→ x b
→| = |a
→|*|b
→| * sinα
a
→◯a
→ = |a
→|
2
|a
→| =
√a→◯a→
a
→ = 2*m
→ − n
→
b
→ tak samo, później:
| | 2π | | π | | π | | √3 | |
sin( |
| ) = sin(π− |
| ) = sin( |
| ) = |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 2 | |
| | √3 | |
|a→ x b→| = |a→| * |b→| * |
| , tu wyjdzie jakaś liczba, która jest polem |
| | 2 | |
tego równoległoboku, tak?
20 cze 16:19
Mila: a) dobrze.
b) liczę.
20 cze 17:06
asdf: nie do końca chodzi mi o wynik, tylko czy dobry sposób rozwiązywania
20 cze 17:11
Mila:
a◯b=|a|*|b|*cosβ
To jest inny kąt niż między m
→ i n
→ .
20 cze 17:12
Mila: No, cosinus kąta masz obliczyć, a potem sinus tego kąta i dalej wzór dobry.
Ja mam pole
2√3, ale tylko raz liczylam.( moze być pomyłka)
20 cze 17:21
Tomek: Mila, moglabys spojrzec na moje zadanie z prawdopodobieństwa?
20 cze 17:21
asdf:
bez strzalek nad wektorami bede pisac:
|a| =
√a * a =
√(m−n) * (m−n) =
√m*m − 2m*n + n*n =
m*m = 1
m*n = −1
n*n = 4
=
√1*1 − 2*(−1) + 4 =
√1+2+4 =
√7
|b| =
√b*b =
√ (m−3n)(m−3n) =
√m*m − 6*m*n + 9n*n =
√1*1 − 6*(−1) + 9*4 =
√1+6+ 36 =
√43
| | 17 | | 17 | |
cos(a,b) = |
| = |
| ? |
| | 43*7 | | √301 | |
| | 289 | | 301 − 289 | | 12 | |
sin2(a,b) = 1− |
| = |
| = |
| |
| | 301 | | 301 | | 301 | |
| | 12 | |
|a x b | = √43*√7 * √ |
| = √12 = 2 √3, tak?  |
| | 301 | |
20 cze 17:35
Mila: Zgadza się.
20 cze 18:43