trygonometria
głąb: W trójkącie prostokątnym naprzeciw kąta ostrego α leży przyprostokątna długości a. Oblicz
długość pozostałych boków. a =12, cos α = 2,8
Mogę prosić o jakiś wzór czy coś
20 cze 16:17
Janek191:
Błędna jest treść zadania, bo − 1 ≤ cos α ≤ 1
20 cze 16:48
głąb: W trójkącie prostokątnym naprzeciw kąta ostrego α leży przyprostokątna długości a. Oblicz
długość pozostałych boków. a =12, ctg α = 2,8
20 cze 17:03
Janek191:
To co innego !
a = 12
ctg α = 2,8
Mamy
czyli
b = 12*2,8 = 33,6
================
Z tw. Pitagorasa c
2 = a
2 + b
2
mamy
c
2 = 12
2 + 33,6
2 = 144 + 1 128,96 = 1 272,96
c =
√ 1 272,96 ≈ 35,68
=====================
20 cze 17:19
Janek191:
To co innego !
a = 12
ctg α = 2,8
Mamy
czyli
b = 12*2,8 = 33,6
================
Z tw. Pitagorasa c
2 = a
2 + b
2
mamy
c
2 = 12
2 + 33,6
2 = 144 + 1 128,96 = 1 272,96
c =
√ 1 272,96 ≈ 35,68
=====================
20 cze 17:20
głąb:
20 cze 17:30