Całki pomocy !
Ruda : Mam dwie całki i nie wiem jaką metodą mam je liczyć.
Proszę o pomoc
a) ∫x2*e3x2−1 dx tu ma być e do 3x kwadrat −1
b) ∫xsinxdx
20 cze 16:02
wredulus_pospolitus:
obie przecz części
a)
u' = xe3x2−1 v=x
u= .... v'= .....
b)
u' = sinx v=x
u = ..... v'=.....
20 cze 16:09
Ruda : a skąd mam wiedzieć którą całkę jak liczyć możesz mi powiedzieć bo nie mogę tego zrozumieć
20 cze 16:11
asdf: ta pierwsza nie jest taka prosta...
20 cze 16:27
asdf: Ruda, w pierwszej nie powinno być:
∫ x*e3x2−1 dx?
20 cze 16:28
Ruda : tak ale nie chciało się dodać więc napisałam obok

coś takiego mam na poprawie z mety na studiach masakra
20 cze 16:37
asdf: no to jak to co napisałem:
| | t = 3x2−1 | | 1 | |
∫ x*e3x2−1 dx = |
| = |
| ∫e3x2−1*6xdx = |
| | dt = 6xdx | | 6 | |
| 1 | | 1 | | 1 | |
| ∫et dt = |
| et + C = |
| e3x2−1 + C |
| 6 | | 6 | | 6 | |
20 cze 16:39
Ruda : czyli jednak przez podstawianie a nie przez części?
Kiedy jaką metodę się stosuje?
20 cze 16:41
asdf: musisz zrobic kilkanascie zadan każdej z metod, wtedy sam wyczujesz jakiej uzyc.
20 cze 16:43
asdf: wygogluj:
210 calek nieoznaczonych z pelnymi rozwiazaniami krok po kroku
oraz to:
http://matematyka.pl/82336.htm
Nie musisz oczywiscie robic wszystkich − niektore są na prawde ciężkie i jak od Ciebie tego nie
wymagają to odstaw
20 cze 16:49
wredulus_pospolitus:
Ruda ... jeżeli pierwsza całka wygląda tak:
∫x
2e
3x2−1 dx to przez części musisz
a jeżeli tak:
∫x
1e
3x2−1 dx to przez podstawienie wystarczy
a skąd masz wiedzieć jaką jak rozwiązywać

Cóż ... jedynym sposobem jest przerobienie setek
... tak tak ... SETEK całek danego typu ... tylko w taki sposób jesteś w stanie się nauczyć
szybko i sprawnie je rozpoznawać/kwalifikować i dzięki temu szybko rozwiązać
20 cze 17:39