trygonometria
sara: Oblicz wartość wyrażenia sin(−1380) * tg 870
20 cze 15:30
20 cze 15:31
Janek191:
sin ( − 1 380) = − sin ( 3*360 + 300) = − sin 300 = − sin ( 360 − 60) = − ( − sin 60) =
| | √3 | |
tg 870 = tg (4* 180 + 150) = tg 150 = tg ( 90 + 60 ) = − ctg 60 = − |
| |
| | 3 | |
zatem
| | √3 | | √3 | | 1 | |
sin ( − 1 380)* tg 870 = |
| * ( − |
| ) = − |
| |
| | 2 | | 3 | | 2 | |
20 cze 16:41
pigor: ..., lub
sin(−1380o)* tg870o= −sin(1350
o+30
o)* tg(900
o−30
o)=
= −sin(15*90
o+30
o)* tg(10*90
o−30
o)= −cos30
o* tg30
o=
= −sin30
o =
−12 − szukana
wartość wyrażenia. ...
20 cze 17:04
sara:
20 cze 17:43