logika, cyfry,potęgi
Lewy90: pomocy

(
√22 + 1)(
√24 + 1)(
√28 + 1)...(
√2n + 1) =
20 cze 15:24
JAPON1A: (√2)2 − 1 = 1 i n * 1 = n
20 cze 15:26
wredulus_pospolitus:
√2 = 2
jakiej potęgi
20 cze 15:26
Lewy90: nadal nie wiem co zrobic JAPON1A, a wreduluspospolitus, to juz kompletnie nie wiem o co ci
chodzi
20 cze 15:30
JAPON1A: √22 − 1 ) * ( √22 + 1 ) = √24 − 1
√24 − 1 ) * ( √24 + 1 ) = √28 − 1
....
√2n − 1 ) * ( √2n + 1 ) = 2n − 1
20 cze 15:35
Lewy90: dobre

dziękuje, a takie cos:
Dany jest łańcuszek składający się z a) 10 b) 60 ogniw. Każde ogniwo waży 1 g. Jaką
najmniejszą ilość ogniw trzeba rozkuć, aby za pomocą rozkutych ogniw oraz otrzymanych kawałków
łańcuszka można było zważyć na wadze dwuszalkowej dowolny ciężar (w gramach) wyrażony liczbą
całkowitą od 1 do a) 10 b) 60 ?
20 cze 19:05
waeaf: a w tym lancuchu pierwsze i ostatnie ogniwo jest polaczone ze soba ?
20 cze 19:38
waeaf: w sumie to mnie to wali i tak odp bedzie 9 i 59
20 cze 19:45
JAPON1A: a) 1
b) 2
24 cze 17:32
Adrian1983: Lewy90: dobre dziękuje, a takie cos:
Dany jest łańcuszek składający się z a) 10 b) 60 ogniw. Każde ogniwo waży 1 g. Jaką
najmniejszą ilość ogniw trzeba rozkuć, aby za pomocą rozkutych ogniw oraz otrzymanych kawałków
łańcuszka można było zważyć na wadze dwuszalkowej dowolny ciężar (w gramach) wyrażony liczbą
całkowitą od 1 do a) 10 b) 60 ?
przypadkowo natknąłem się na to zadanie ale nie mogę zrozumieć skąd się wzięło 2 w odpowiedzi.
Czy to dobra odpowiedź ?
15 sie 23:05
JAPON1A: no jak nie jak tak? jak zrobiles przykald a) ? bo skoro pytasz o przyklad b, to raczej
zrobiles przykald a), a jesli go zrobiles, to tak samo zrobisz drugi, czyz nie ?
Jak nie rozumiesz tego to ci wytlumacze logike tego zadania, fajnie ze wygrzebales to zadanie,
bo jest naprawde ciekawe
16 sie 00:17