Witam, na jutro musze oddać te 30 zadań o tych juz nie mam sił, Help pl0x :(
Fuel: 1.Prosta −3x+4y+15=0 jest styczna do okręgu o środku s=(2,−5) Napisz równanie tego okręgu.
2.Dla jakich wartości paramtr K zbiorem rozwiązań nierówności x2−2(k+1)x+2k2+3k−1>0 Jest
zbiór |R?
3.Rozwiązać nierówność |Sin x|≥√2 przez 2
4.Rozwiązać nierówność 2x+log(1+4x)≥x log 25+log 6
5.Rozwiązać nierówność 7log3(x2−1)−3<149
20 cze 14:44
asdf: im mniej wlasnego wysilku tym mniej pomocy:
1. oblicz odleglosc punktu od prostej
2. policz delte
3. mozesz z wykresu odczytac..
4, 5. Nie wiem jaka dac tu wskazowke.. po prostu liczysz
20 cze 15:14
fuel: w 3,4 i 5 musze wyznaczyć dziedzinę?
20 cze 15:19
asdf: tak, podpowiem, ze w 3 i 4 to R, w 5:
x2−1 > 0
20 cze 15:21
Janek191:
Np. z. 1
− 3 x + 4 y + 15 = 0
S = ( 2; − 5)
r − odległość prostej od punktu S ( długość promienia szukanego okręgu )
| | I A x0 + B y0 + C I | |
r = |
| |
| | √A2 + B2 | |
czyli
| | I − 3*2 + 4*(−5) + 15 I | | I − 6 − 20 + 15 I | | 11 | |
r = |
| = |
| = |
| |
| | √ (−3)2 + 42 | | √25 | | 5 | |
więc
Równanie okręgu : ( x − a)
2 + ( y − b)
2 = r
2
czyli
| | 121 | |
Odp. ( x − 2)2 + ( y + 5)2 = |
| |
| | 25 | |
================================
20 cze 15:23
fuel: dziękuję
20 cze 15:25
Janek191:
z.3
Rysujemy wykres funkcji y = sin x , a następnie funkcji y = I sin x I
i odczytujemy z niego rozwiązanie
x ∊ < 45
o , 135
o> ∪ < 225
o ; 315
o >
Jest to rozwiązanie w < 0
o ; 360
o >
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | π | | 3 | |
Odp. x ∊ < |
| + π*k ; |
| π + π*k > , gdzie k − dowolna liczba całkowita |
| | 4 | | 4 | |
==================================================================
20 cze 15:30
Janek191:
z.5
| | 1 | |
7 log3 ( x2 − 1) − 3 = |
| = 7−2 |
| | 49 | |
log
3 ( x
2 − 1) − 3 = − 2 ; x
2 − 1 > 0 ⇒ x
2 > 1 ⇒ x ∊ ( −
∞; 1) ∪ ( 1; +
∞ )
log
3 (x
2 − 1) = 3 − 2 = 1
x
2 − 1 = 3
x
2 = 4
Odp.
x = − 2 ∨ x = 2
================
20 cze 15:38
Janek191:
z.4
2 x + log ( 1 + 4
x) ≥ x log 25 + log 6
log 10
2x + log ( 1 + 4
x) = log 25
x + log 6
log [ 10
2x * ( 1 + 4
x)] = log ( 6 * 25
x)
10
2x * ( 1 + 4
x) = 6*25
x
10
2x + 10
2x* 4
x = 6*25
x
(2*5)
2x + (2*5)
2x * (2*2)
x = 6*( 5*5)
x
2
2x * 5
2x + 2
2x*5
2x * 2
x *2
x = 6*5
2x
2
2x * 5
2x + 2
2x *5
2x * 2
2x − 6 * 5
2x = 0
5
2x* [ 2
2x + 2
2x*2
2x − 6] = 0 / : 5
2x
(2
x)
2 + (2
x)
2 * (2
x)
2 − 6 = 0
t = 2
x
t
2 + t
4 − 6 = 0
t
4 + t
2 − 6 = 0
−−−−−−−−−−−−
Δ = 1 − 4*1*( −6) = 1 + 24 = 25
√Δ = 5
| | − 1 − 5 | | − 1+ 5 | |
t2 = |
| = − 3 < 0 − sprzeczność ∨ t2 = |
| = 2 |
| | 2 | | 2 | |
czyli
2
x = 2
x = 1
======
20 cze 15:55
Janek191:
Pomyłka z.4
Rozwiązałem równanie, a była nierówność !

Podobnie z. 5
20 cze 16:00