Równanie okręgu
Marek: Dany jest okrąg o równaniu : x2+y2+4x−16y+20=0. Znajdź współrzędne jego środka i promień.
Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania. Z góry dziękuje.
20 cze 14:39
Janek191:
Korzystamy z wzoru − równania okręgu :
(x − a)2 + ( y − b)2 = r2
====================
Równanie
x2 + y2 + 4 x − 16 y + 20 = 0
zapisujemy w podanej wyżej postaci
( x + 2)2 − 4 + ( y − 8)2 − 64 + 20 = 0
( x + 2)2 + ( y − 8)2 = 48
S = ( − 2; 8 )
================
r2 = 48 = 16*3
r = √16*3 = 4 √3
================
20 cze 16:11